Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Σήμερα νέα τηλεδιάσκεψη υπό Μητσοτάκη για κορονοϊό- Ανησυχία για την επιστροφή των αδειούχων

Σήμερα νέα τηλεδιάσκεψη υπό Μητσοτάκη για κορονοϊό- Ανησυχία για την επιστροφή των αδειούχων

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να παραμένουν πάνω από 200 ημερησίως και το πρώτο μεγάλο κύμα εσωτερικού τουρισμού να επιστρέφει από τα νησιά στην Αθήνα, στην κυβέρνηση παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, εξετάζοντας τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας και την τήρηση των ήδη ληφθέντων μέτρων, αλλά και όλα τα ενδεχόμενα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η πρώτη από τις τρεις -καθιερωμένες πλέον- τηλεδιασκέψεις της εβδομάδας για τον κορονοϊό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί και δεν αποκλείεται στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να στείλει νέο μήνυμα για την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής είχαν αποφασιστεί έκτακτα νέα μέτρα σε νησιά και την Αττική, με τον κ.Μητσοτάκη να απευθύνεται ιδίως στους νέους. Αλλά και χθες ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

«Μπορεί φέτος να αψήφησες τα μέτρα προστασίας και να ξέχασες τον κορονοϊό. Κάνε όμως έστω και τώρα τη διαφορά: Μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα. Μετά την επιστροφή, προσέχουμε διπλά, και σταματάμε εδώ τη διασπορά: μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό. #Μένουμε_ασφαλείς», έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός.

Η επιστροφή του μεγάλου κύματος αδειούχων του Δεκαπενταύγουστου σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας αλλά και των νέων περιοριστικών μέτρων, είναι που «τρομάζει» κυβέρνηση και ειδικούς. Μπορεί το νέο ωράριο να εφαρμόζεται, αλλά σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Χαλκίδα συνεχίστηκαν τα φαινόμενα συνωστισμού σε πάρτι, ενώ συνελήφθησαν στο λιμάνι του Πειραιά τρεις νεαροί που διαγνώστηκαν θετικοί στον COVID-19 στην Πάτμο και έσπασαν την καραντίνα στην οποία είχαν τεθεί.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη εκτίμησε εξάλλου ότι η περίοδος από σήμερα και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας και προειδοποίησε ότι εάν ο αριθμός των κρουσμάτων γίνει τετραψήφιος, η κατάσταση θα έχει βγει εντελώς εκτός ελέγχου.

Δύο όμως ακόμη χώροι διάδοσης του κορονοϊού είναι απολύτως κρίσιμοι και μέχρι στιγμής φαίνεται να αντιμετωπίζονται με αμηχανία: Πρώτον η Εκκλησία με ιερείς σε Κρήτη και Λέσβο να διαγιγνώσκονται θετικοί μετά τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουσου. Και δεύτερον, τα ίδια τα νοσοκομεία, καθώς χθες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό υγειονομικοί του νοσοκομείου Παπαγεωργίου που επέστρεψαν από άδεια.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας πάντως επισήμαιναν ότι «σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει αποσταλεί σε όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ), έπειτα από εντολή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, κάθε εργαζόμενος στο Ε.Σ.Υ. υποβάλλεται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) μόλις επιστρέψει από κανονική άδεια. Αυτό έγινε και στην περίπτωση των 6 υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Παπαγεωργίου”, που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί υπάλληλοι προσήλθαν στο νοσοκομείο τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, έγινε η δειγματοληψία σύμφωνα με το πρωτόκολλο και παρέμειναν στον χώρο του Νοσοκομείου ώσπου να βγει το αποτέλεσμα (4 ώρες), οπότε αποχώρησαν και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η επίμονη προσπάθεια των γνωστών εμπόρων fake news να “κερδίσουν” λίγη δημοσιότητα πανικοβάλλοντας τους συμπολίτες μας, πέφτει για μία ακόμη φορά στο κενό».


Πηγή