Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σήμερα οι εξελίξεις για τις αυξήσεις με την επέκταση της σύμβασης για 140.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κρίνεται σήμερα η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις για να κηρυχθεί υποχρεωτική η επέκτασή της.

Η σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019.

Το ΑΣΕ αναμένεται να εξετάσει σήμερα και τη σύμβαση των μεταλλωρύχων. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα στοιχεία για την Κλαδική των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την κλαδική των Μεταλλείων – Λιγνιτωρυχείων, και τις τοπικές κλαδικές ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων.

Σε σχόλιό του σχετικά με την πιθανή επέκταση της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει ότι ο τουρισμός στήριξε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων έμπρακτα και όχι στα λόγια, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με περίπου 140.000 εργαζομένους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, υπέγραψε τέσσερις κλαδικές συμβάσεις από το 2012 έως το 2018.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρει ότι: «Μάλιστα, είναι ίσως η μοναδική εργοδοτική οργάνωση που εγγράφως, από κοινού με τους εργαζόμενους, έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας την επαναφορά της υποχρεωτικότητας. Οι όποιες αποφάσεις στα εργασιακά θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη σημερινή κατάσταση και στην αγορά εργασίας, με τη συνολική ανεργία στο 20% και αυτή των νέων σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, με πολλές επιχειρήσεις στο όριο της πιστωτικής ασφυξίας. Ναι λοιπόν στην επέκταση των ΣΣΕ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, η επέκταση αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλαμβάνει ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όσες προκύπτουν από διαιτητικές αποφάσεις που προκλήθηκαν από μονομερή προσφυγή.

Είναι απαραίτητο επίσης, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις εδώ και χρόνια για τον υποκατώτατο μισθό των νέων εργαζομένων έως 25 ετών, εάν αυτός καταργηθεί, να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτου ηλικίας και με ακριβή ορισμό του ποιος χαρακτηρίζεται νεοεισερχόμενος. Τέλος, ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό, ο οποίος αποτελείται από πολλών ειδών επιχειρήσεις, διαφόρων μεγεθών και σε περιοχές που αντικειμενικά είναι διαφόρων ταχυτήτων, πρέπει να υπάρχει και σαφής πρόβλεψη απόκλισης επιχείρησης από την εφαρμογή της ΣΣΕ, με κριτήρια που πιστεύω δεν είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Τη Δευτέρα η υπουργός εργασίας κ Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε τις Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των:

– Τραπεζών

– Ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων

– Γραφείων ταξιδίων και τουρισμού

– Πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης

Οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους.

localStorage.clear();


Πηγή