Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Σαρώνει τη Φλόριντα ο τυφώνας Μάικλ

Ο πιο ισχυρός τυφώνας στην ιστορία της Φλόριντα έπληξε τα βορειοδυτικά της πολιτείας πλημμυρίζοντας παραλιακές πόλεις, βυθίζοντας σπίτια κάτω από το νερό και ξεριζώνοντας δέντρα. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο τυφώνας Μάικλ είναι κατηγορίας 3 και συνοδευόταν από ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα. Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα, την Αλαμπάμα και την Τζόρτζια.

Ήταν τόση η δύναμη του τυφώνα που διατήρησε την ισχύ του ακόμα κι αφού είχε φτάσει στη στεριά- που συνήθως αναμένεται εξασθένηση τέτοιων φαινομένων.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ προειδοποίησε για «αφάνταστες καταστροφές», τονίζοντας πως αυτός θα είναι ο χειρότερος τυφώνας του αιώνα.

Σύμφωνα με το BBC, ο τυφώνας Μάικλ άφησε πίσω του 13 νεκρούς στην Κεντρική Αμερική, έξι στην Ονδούρα, τέσσερις στη Νικαράγουα και τρεις στο Ελ Σαλβαδόρ.

Στη Φλόριντα δόθηκε εντολή εκκένωση για περισσότερους από 370.000 κατοίκους, αλλά οι αρχές εκτιμούν πως πολλοί αγνόησαν την προειδοποίηση αυτή.

Στην παραθαλάσσια πόλη Apalachicola καταγράφηκαν κύματα 2,5 μέτρων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο τυφώνας Μάικλ είναι ο τρίτος ισχυρότερος που πλήττει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, μετά τα αντίστοιχα φαινόμενα του 1969 στον Μισισιπή και του 1935 στη Φλόριντα.

 

localStorage.clear();


Πηγή