Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Σβίγκου: Διαρκές προσκλητήριο αγώνα και αντίστασης το μήνυμα του Πολυτεχνείου

«Ένα διαρκές προσκλητήριο αγώνα και αντίστασης, αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σαράντα τρία χρόνια μετά», τόνισε στο Πρακτορείο 104,9 fm η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι με «καθημερινούς αγώνες» για την ελευθερία, για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, μπορούμε να τιμούμε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και να διατηρούμε «ζωντανό» το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να τους τιμήσουμε είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη της παιδείας και της υγείας και να προστατέψουμε και τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Δίνοντας καθημερινούς αγώνες, με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τιμήσουμε και τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, αλλά και να κρατήσουμε ζωντανό το νόημα της εξέγερσης του» είπε η κ. Σβίγκου.

Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι το νόημα δεν είναι να μνημονεύουμε μόνο με επετειακό τρόπο την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά επίσης και το «να βλέπουμε, στο σήμερα, πώς η δημοκρατία θα θωρακιστεί περισσότερο, πώς θα καταπολεμηθούν οι εχθροί της δημοκρατίας, που είναι ο ρατσισμός, που είναι η ξενοφοβία, που είναι ο φασισμός, πώς θα προστατέψουμε τα δικαιώματα, πώς θα διευρύνουμε τα δικαιώματα σε μια εποχή και σε μια Ευρώπη, που βλέπουμε, πολλά από αυτά που θεωρούσαμε ως δεδομένα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα να απειλούνται».

Ερωτώμενη, για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας η κ. Σβίγκου την χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός», επικαλούμενη και τη σημασία που δόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Είναι μια επίσκεψη, που συντελεί σίγουρα στη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών για την επικράτηση των ελληνικών θέσεων, τόσο στο ζήτημα του χρέους και της διαπραγμάτευσης, όσο και στο προσφυγικό, επιβεβαιώνει την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και της σημασίας που της αποδίδεται πλέον για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια ευρύτερη περιοχή» είπε η κ. Σβίγκου.

Ερωτώμενη, για τις δηλώσεις Σόιμπλε, σχετικά με τις αναφορές του Προέδρου Ομπάμα για το ελληνικό χρέος, η κ. Σβίγκου απάντησε: «Τέτοιες δηλώσεις προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη».

«Βλέπουμε μια Ευρώπη, η οποία έχει υποστεί πολύ σκαιές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της, εξαιτίας της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής, βλέπουμε ότι οι δυνάμεις οι οποίες εμμένουν σε αυτή συνεχώς απομονώνονται και είναι θετικά, έστω και τα δειλά βήματα που προσπαθεί να κάνει η Κομισιόν» συνέχισε η κ. Σβίγκου, αναφερόμενη στις χθεσινές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, για την επόμενη διετία, για ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών, «ανοίγοντας έτσι, ένα παράθυρο χαλάρωσης στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική» και συνέχισε :

«Όπως, είναι θετικές, οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, που αναφέρονται και στη χώρα μας, όπου εμφανίζεται εξαιρετικά θετικός, όχι μόνο για το χρέος, που αυτό είναι δεδομένο ότι θα συζητηθεί και θα αποφασιστούν πράγματα στις αρχές του Δεκέμβρη, αλλά και στα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Βλέπουμε λοιπόν παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν».

Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «ήταν πολύ θετική και η μεταστροφή της ΝΔ», αναφερόμενη στη δήλωση της κ. Μπακογιάννη για τις δηλώσεις Σόιμπλε.

«Αναφέρεται και η κ. Μπακογιάννη στην εθνική υπόθεση της ρύθμισης για το χρέος. Αυτή είναι μια πολύ θετική μεταστροφή της ΝΔ, γιατί θυμόμαστε, λίγους μήνες πριν, (τη ΝΔ) να συνεχίζει να μιλάει για βιώσιμο χρέος, για καμία αναγκαιότητα για να ρυθμιστεί το χρέος και υπονόμευαν κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της μάχης που έδινε και εξακολουθεί να δίνει για να ρυθμιστεί αυτό το τόσο κορυφαίο ζήτημα της Ευρώπης» είπε η κ. Σβίγκου.


Πηγή