Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Σβίγκου: Πλειοψηφούν οι δυνάμεις που θέλουν λύση για το ελληνικό χρέος και όχι μετάθεση του ζητήματος

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει μια καθαρή λύση για το χρέος, δηλαδή θα έχει μια τέτοια συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να μπορεί το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της ΕΚΤ, ώστε η ίδια να προβεί σε μια θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σβίγκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1FM»

Ειδικά για το Eurogroup της Πέμπτης τόνισε πως πλειοψηφούν οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν λύση για το χρέος και όχι μετάθεση του προβλήματος, για άλλη μια φορά.

Αναφερόμενη στη σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του νέου υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ επισήμανε πως έχει γίνει αντιληπτό ότι η Γαλλία κάνει πραγματικά πολύ σημαντικές προσπάθειες ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση η οποία να καλύπτει όλες τις πλευρές και να γίνει αποδεκτή στο προσεχές Eurogroup και συμπλήρωσε: «Οι κινήσεις που γίνονται, οι δηλώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων, όπως η χθεσινή δήλωση του κ. Μοσκοβισί, δείχνουν τις προσπάθειες που γίνονται για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πλειοψηφούν εκείνες οι δυνάμεις που θέλουν λύση και μειοψηφούν εκείνες που θέλουν για μια ακόμη φορά μετάθεση του προβλήματος».

Για τη ρύθμιση του χρέους είπε ότι είναι διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ανέλαβε κυβέρνηση και σημείωσε: «Προσπαθήσαμε μέσα από συμμαχίες, μέσα από προσπάθεια διεθνοποίησης του ελληνικού ζητήματος, τις υποσχέσεις που είχαν δώσει και το 2012 στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά, να γίνουν τώρα πραγματικότητα. Και δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Ξεκινάμε με βάση την περυσινή απόφαση του Μαΐου του 2016, όπου με σαφήνεια αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτή την απόφαση θέλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε. Νομίζω ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Νομίζω ξεκινάμε από πολύ καλύτερες βάσεις και μένει να δούμε πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο προσεχές Eurogroup. Εμείς εργαζόμαστε για να υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες, δηλαδή στο προσεχές Eurogroup. Από κει και πέρα, οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού γίνονται σε όλα τα επίπεδα και θεωρούμε ότι πλέον είναι ένα πολιτικό ζήτημα και χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες, οπότε μένει να δούμε πώς αυτές θα αποκρυσταλλωθούν τις επόμενες μέρες».

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στο Μενίδι εξέφρασε τη θλίψη για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα και τόνισε πως πρέπει να αναληφθούν δράσεις, σε όλα τα επίπεδα, για να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά και να αναβαθμιστεί η περιοχή της Δυτικής Αττικής, παραπέμποντας σε όσα έχει πει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σε ερώτηση για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Δίστομο η κ. Σβίγκου απάντησε ως εξής: «Νομίζω ότι ήταν μια απαράδεκτη συμπεριφορά και ο κ. Γλέζος απάντησε όπως άρμοζε στην περίσταση».

localStorage.clear();


Πηγή