Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Σβίγκου: Το σαμποτάζ της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες τέλειωσε

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση έδωσε και δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Άλλοι ήταν αυτοί που έλεγαν στα πάντα “ναι”, που συμφωνούσαν σε κάθε νεοφιλελεύθερη απαίτηση, αρκεί να κρατηθούν στην εξουσία».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Free Sunday», η κα. Σβίγκου επενθύμιζει «τη στάση τους στην περίοδο των διαπραγματεύσεων του 2015 όταν μας παρότρυναν να δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία». «Το ίδιο μας λέει και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα, υπόσχεται, εκτός από τα προτεινόμενα μέτρα, κι άλλα, ακόμα πιο σκληρά, τα οποία βαφτίζει “μεταρρυθμίσεις”, προσπαθώντας να κρύψει ότι πρόκειται για μέτρα που οδηγούν σε διάλυση του κοινωνικού κράτους και σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων».

Ερωτηθείσα τι απαντά για την περίπτωση του κ. Φίλη «σε όσους υποστηρίζουν ότι έφυγε από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υπάρξει “καταλλαγή” στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας», εξήρε την πορεία του κ. Φίλη τόσο στην ανανεωτική Αριστερά, όσο και στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμα στην Παιδεία, καρπός συλλογικής επεξεργασίας, συλλογικής συμφωνίας και προσπάθειας, πρέπει να συνεχιστεί, με πολύπλευρο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, μακριά από εξωθεσμικές πιέσεις, χωρίς να υποκύπτουμε σε διάφορα, ιδιοτελή συμφέροντα και μισαλλόδοξες φωνές».

Σε ό,τι αφορά τη θέση της ΝΔ περί «φθαρμένης κυβέρνησης», αφού επισήμανε ότι «η ΝΔ ζητά εκλογές από την πρώτη μέρα (καθώς) αυτό που την απασχολεί πάνω απ’ όλα είναι η επιστροφή στην εξουσία και προσεύχεται για την αποτυχία της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, ευθυγραμμισμένο στις απαιτήσεις της ολιγαρχίας», πρόσθεσε ότι «μια κυβέρνηση φθείρεται όταν αδιαφορεί για τα κοινωνικά αιτήματα, όταν απομονώνεται από τον λαό, όταν έχει ως αυτοσκοπό την επιβίωσή της στην εξουσία. Από αυτή τη σκοπιά, άλλοι είναι οι φθαρμένοι και οι διεφθαρμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει και αναπνέει μέσα από τη σχέση του με την κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι μια σειρά μέτρων έχουν απογοητεύσει τους πολίτες και ότι δικαίως προσδοκούν και απαιτούν τη βελτίωση της ζωής τους. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί και η δουλειά μας το επόμενο διάστημα».

Οριοθέτησε ως στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα το άνοιγμα, άμεσα, της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους, «χωρίς περαιτέρω σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα», μέσω της απόφασης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και της συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων και ως δεύτερο βήμα την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, «κάτι το οποίο θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας σε έναν ορίζοντα δεκαετίας».

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση εμμονής των δανειστών στις σκληρές θέσεις τους για τα εργασιακά, η κ. Σβίγκου είπε ότι «η κυβέρνηση αγωνίζεται για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη θεμελίωση ενός καθεστώτος προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους εργασίας».

«Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε η νέα υπουργός Εργασίας, κα Αχτσιόγλου, είναι η ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Σύμμαχός μας, σε όλα αυτά, είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθυμίζω ότι η βάση της συζήτησης με τους θεσμούς είναι το Πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών, ένα πόρισμα το οποίο βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στις θέσεις μας. Αυτή η κυβέρνηση έχει πολλά όπλα στη μάχη για την προστασία των εργαζομένων, και κυρίως έχει την αποφασιστικότητα να αγωνιστεί υπέρ τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο είπε ότι με τη συγκρότηση του ΕΣΡ ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τη χορήγησή τους με βάση τον νόμο 4339/2015.

«Το σαμποτάζ της ΝΔ και οι θεσμικοί της εκβιασμοί έλαβαν τέλος. Πλέον κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι πρέπει να δοθούν απεριόριστες άδειες ή ότι δεν πρέπει καν να γίνει αδειοδότηση. Πλέον δεν υπάρχει επιστροφή στο καθεστώς της ανομίας και της αεροπειρατείας», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είπε ότι η Χίλαρι Κλίντον την οποία χαρακτήρισε «εκπρόσωπο του κατεστημένου» δεν ενέπνευσε καν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος να προσέλθουν στις κάλπες.

«Δεν είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν το ίδιο, αν ανθυποψήφιος του Ντ. Τραμπ ήταν ο Μπ. Σάντερς, ο οποίος διέθετε ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόσημο και απαντούσε στις κοινωνικές ανησυχίες της εποχής», πρόσθεσε.

Η κ. Σβίγκου εξέφρασε τον προβληματισμό της από την «ξενοφοβική, μισαλλόδοξη, διχαστική ατζέντα» του Ντ. Τραμπ, επισημαίνοντας «όπου το πολιτικό σύστημα επιλέγει να γυρίσει την πλάτη στις αγωνίες των πολιτών, όταν συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, όταν δεν κατανοεί ή αδιαφορεί για τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συμβεί, τότε ο κόσμος τούς γυρίζει κι αυτός την πλάτη, και στρέφεται σε λύσεις αντιπολιτικές, ρατσιστικές, συνωμοσιολογικές, λύσεις εθνικής περιχαράκωσης».

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, να έχουμε υπόψη μας ότι οι ΗΠΑ, είναι μια υπερδύναμη, έχει συγκεκριμένα εθνικά συμφέροντα τα οποία υλοποιούνται μέσα από πολιτικές μακράς πνοής, ανεξαρτήτως προσώπων ή κυβερνήσεων. Στο αμερικάνικο πολιτικό σύστημα υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε κάθε απόφαση να λαμβάνεται εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή