Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Φεύγουν μαζικά εθελοντές από Ελλάδα -Στήνουν σκηνές δίπλα στα ερείπια που επιχειρούν

Συνεχίζεται η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας (6/2) ο οποίος έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, έχοντας μετατρέψει ολόκληρες πόλεις σε μια χαοτική μάζα από μπάζα.

Ωστόσο, εκτός από τις επίσημες ελληνικές αποστολές και την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σταλεί, αρκετοί είναι και οι Έλληνες εθελοντές που άφησαν τις δουλειές τους και τις οικογένειές τους προκειμένου να βρεθούν δίπλα σε όσους δοκιμάζονται αυτές τις ώρες στη γειτονική χώρα.

Αναχώρησε εθελοντική ομάδα από την Ελλάδα για Τουρκία

Κάποιοι από αυτούς ανήκουν στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που πέρασε οδικώς τα σύνορα στις 03:15. Εκεί τους υποδέχθηκαν οι Τούρκοι σε εξαιρετικά θερμό και συγκινητικό κλίμα. Στις 08:15 έφτασαν στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια με πολιτική πτήση που είχε προγραμματιστεί έφτασαν στα Άδανα και ακολούθως μεταφέρθηκαν οδικώς σε σεισμόπληκτη περιοχή που θα επιχειρήσουν.

Η ομάδα, που αποτελείται από 30 άτομα, έχει μαζί της, εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό, δύο μεγάλες σκηνές στρατιωτικού τύπου για τη διαμονή τους δίπλα στα ερείπια. Παράλληλα, έχουν εφοδιαστεί με ξηρά τροφή επιβίωσης (γαλέτες-μακράς διαρκείας) σε κάδους αεροστεγείς για 7 ημέρες.

Στέλνουν και δεύτερη αποστολή

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), ταυτόχρονα ετοιμάζεται και δεύτερη εθελοντική αποστολή στην Τουρκία, η οποία θα αντικαταστήσει μέλη της πρώτης σε περίπτωση προβλημάτων πριν από την εκπνοή του 7ημέρου. Σε κάθε περίπτωση, ολόκληρη η πρώτη ομάδα θα αντικατασταθεί μόλις συμπληρωθούν 7 ημέρες.

Οι Τούρκοι τούς έχουν εφοδιάσει με κινητά για τις απαραίτητες επικοινωνίες.

Έχουν μαζί τους και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων
Έχουν μαζί τους και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων

Πηγή