Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Σενάριο συμβιβασμού καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έγραψε πως «κατά τη διάρκεια της ημέρας» είχε «συνομιλίες και επαφές» με τις ελληνικές αρχές και πως «οι εργασίες συνεχίζονται».

Πάντως, το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» ότι αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για απόψε μεταξύ των θεσμών και των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αναμένονταν αποφάσεις σήμερα, ωστόσο στόχος ήταν να ανοίξει ο δρόμος για μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Λίγη ώρα νωρίτερα, σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για ένα σχέδιο συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται να γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και οι περικοπές που αφορούν στο αφορολόγητο όριο, επίσης 1% του ΑΕΠ, να μεταφερθούν για το 2020.

Παράλληλα, εφόσον οι προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2018 δείξουν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το όριο του 3,5% που τίθεται για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι περικοπές στη φορολογία θα έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή, το 2019.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωνε αισιόδοξη για σημαντική πρόοδο στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Αναφορικά με τις χθεσινές επαφές στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου του Επίτροπου Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως αποτέλεσε μια «καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων».

Η Άννικα Μπράιντχαρτ είπε πως η Επιτροπή θεωρεί πως υπήρξε «σύγκλιση απόψεων» στα ζητήματα της αξιολόγησης και ολοκλήρωσε λέγοντας πως ελπίζει στην επίτευξη σημαντικής προόδου στη Μάλτα.


Πηγή