Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σεντένο: Δεν αμφισβητείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Υπό εξέταση βρίσκεται ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019, προκειμένου να υπολογιστεί το υπερπλεόνασμα και να συμφωνηθεί το πώς αυτό θα δαπανηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, σχετικά με τα θετικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αμφισβητείται, και υπό συζήτηση βρίσκονται μόνο τα μέτρα στα οποία θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που έχει η Ελλάδα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094545114-0’); });

Από την πλευρά του, απάντώντας στην ίδια ερώτηση, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις έξι χώρες στις οποίες ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και αυτή τη στιγμή εξετάζεται το πώς θα χρησιμοποιηθεί το υπερπλεόνασμα.

Ο Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν είχε «συγκεκριμένες παρατηρήσεις» για τον ελληνικό Προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί «καλό σημάδι», δεδομένου ότι συμμετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

«Θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος φαίνεται ότι υπάρχει» και ότι τώρα εξετάζεται το πόσο μεγάλος είναι αυτός ο χώρος και πώς θα χρησιμοποιηθεί.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως «οι προηγούμενες δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται, ή να συζητώνται με τους θεσμούς».

localStorage.clear();


Πηγή