Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σε απεργιακό κλοιό η Βρετανία την περίοδο των γιορτών

Οι υπάλληλοι των βρετανικών ταχυδρομείων ξεκίνησαν σήμερα απεργία διάρκειας πέντε ημερών, μια κινητοποίηση που προστίθεται σε εκείνες τις οποίες έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων, των σιδηροδρόμων και της British Airways, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης που χαρακτηρίζει την κατάσταση «απαράδεκτη».

Περίπου 3.500 εργαζόμενοι των κρατικών ταχυδρομείων της χώρας (Post Office), μέλη της συνδικαλιστικής ένωσης CWU, συμμετέχουν στην απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση προσωπικού και τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος συνταξιοδότησης.

Το κίνημα αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία εκατοντάδων ταχυδρομείων σε ολόκληρη την χώρα ενόψει των Χριστουγέννων, την εποχή με την μεγαλύτερη κίνηση ετησίως.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πολλές δεκάδες υπάλληλοι διαδήλωσαν σήμερα το πρωί μπροστά από το υπουργείο Επιχειρηματικότητας, στο Λονδίνο, όπου άφησαν σάκους γεμάτους από καρτ ποστάλ τις οποίες είχαν υπογράψει Βρετανοί πολίτες οι οποίοι υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Η κυβέρνηση και ο οργανισμός (Βρετανικών Ταχυδρομείων) σχεδιάζουν να κλείσουν και να προχωρήσουν σε franchise σε όλο και περισσότερα ταχυδρομεία… αυτό που κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε το μέλλον αυτών των γραφείων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του CWU, Ντέιρ Γουάρντ.

Χίλιοι εργαζόμενοι του οργανισμού ταχυδρομείων Royal Mail (ιδιωτικοποιήθηκε το 2013), που έχει αναλάβει την διακίνηση της αλληλογραφίας, απείλησαν να υποστηρίξουν τις ενέργειες των εργαζομένων των ταχυδρομικών καταστημάτων.

Ωστόσο η κινητοποίησή τους αυτή θα είχε «ελάχιστο ή μηδαμινό αντίκτυπο» επιβεβαίωσε η διοίκησή τους.

Από την πλευρά του τα στελέχη του ισχυρού συνδικάτου RMT (Rail, Maritime and Transport union) της εταιρείας Southern Railways ανακοίνωσαν την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους που ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα κι οι οποίες επηρεάζουν τους 300.000 επιβάτες των δρομολογίων των σιδηροδρόμων που συνδέουν τη νότια Αγγλία με το Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 2.000 μέλη των πληρωμάτων καμπίνας της αεροπορικής εταιρείας British Airways (ήτοι το 15% συνολικά) ψήφισαν υπέρ της απεργίας ανήμερα των Χριστουγέννων και την 26η Δεκεμβρίου, έπειτα από το κάλεσμα του συνδικάτου Unite, στο πλαίσιο της διένεξης με επίκεντρο τις μισθολογικές απολαβές των νεοπροσληφθέντων από το 2010.

Συζητήσεις με στόχο να δοθεί μια λύση πραγματοποιούνται σήμερα μεταξύ του προσωπικού και της εταιρείας, όμως η British Airways έχει ήδη διαβεβαιώσει σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις ακόμα και στη περίπτωση μιας απεργίας.

Επιπλέον, οι πιλότοι της εταιρείας Virgin Atlantic και αχθοφόροι σε 18 αεροδρόμια της χώρας απειλούν με κινητοποιήσεις.

Οικονομική αβεβαιότητα

«Η κυβέρνηση επιθυμεί όλα τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους και να τερματίσουν τον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι» επισήμανε σήμερα σε δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ερωτηθείς σχετικά με την αλληλουχία αυτών των κινητοποιήσεων και το ενδεχόμενο να ήταν συντονισμένες, ο εκπρόσωπος τύπου περιορίστηκε να πει ότι «εάν αυτές οι απεργίες έχουν κάτι το κοινό, αυτό είναι η περιφρόνηση για τους πολίτες».

Οι κινητοποιήσεις «έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την ανησυχία των εργαζομένων οι οποίοι αισθάνονται ανησυχία ως επακόλουθο της οικονομικής πίεσης» εκτιμά από την πλευρά του ο Τομ Κερ Ουίλιαμς, σύμβουλος για ζητήματα απασχόλησης στην PwC, τον οποίο επικαλείται σε άρθρο η εφημερίδα City A.

Το κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σηματοδοτεί το τέλος ενός έτους φορτισμένου από τέτοιου είδους ενέργειες στη Βρετανία: 304.000 ημέρες απεργίας καταγράφθηκαν το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή της χώρας, έναντι 205.000 ημέρες απεργίας τους 12 προηγούμενους μήνες, ήτοι μια αύξηση 30%.

Στελέχη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος κάλεσαν την Τερέζα Μέι να καταστήσει αυστηρότερη τη νομοθεσία αναφορικά με το δικαίωμα στην απεργία προκειμένου να αποτρέψει νέες κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Πηγή