Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Σε δημοπρασία ο δερμάτινος σκούφος του αεροπόρου Τσαρλς Λίντεμπεργκ

Σε δημοπρασία διατίθεται από τον οίκο Drouot ο δερμάτινος σκούφος του αεροπόρου Τσαρλς Λίντεμπεργκ ο οποίος χάθηκε στη διάρκεια μιας πτήσης το 1927.

Πιλότος του αμερικανικού ναυτικού ο κυβερνήτης Λίντμπεργκ φορούσε την μαλακή καφέ κάσκα με επένδυση από προβιά στην πρώτη πτήση μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού στις 20 και 21 Μαΐου στο πιλοτήριο του μικρού του μονοπλάνου τύπου Ryan που ονομαζόταν «The Spirit Of Saint Louis», σύμφωνα με εκτιμητές της δημοπρασίας.

Το πρωί της 20ης Μαΐου 1927 ο Λίντμπεργκ απογειώθηκε από το Λονγκ ‘Αιλαντ κοντά στη Νέα Υόρκη για μια πτήση 30 και πλέον ωρών πάνω από τον Ατλαντικό. Ο αποκαλούμενος «μοναχικός αετός», προσγειώθηκε στις 21 Μαΐου στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ, στο βορειοανατολικό Παρίσι.

Για να εορταστεί η ιστορική πτήση Νέα Υόρκη-Παρίσι δόθηκε κατ΄εξαίρεση άδεια στον Λίντμπεργκ να πετάξει πάνω από τη γαλλική πρωτεύουσα με ένα μαχητικό τύπου Nieuport.  Απογειώθηκε εκ νέου στις 27 Μαΐου του 1927 από το Μπουρζέ. Κατά τη διάρκεια ενός ακροβατικού ελιγμού, ο κυβερνήτης χάνει τη δερμάτινη κάσκα του. Την επομένη μια κάτοικος του Μπουρζέ τη βρίσκει στον λαχανόκηπό της και αποφασίζει να τη φυλάξει ευλαβικά. Το ιστορικό πλέον αντικείμενο παραμένει στην ίδια οικογένεια από το 1927.

Το 1969, διαπιστώθηκε η γνησιότητα του σκούφου κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς εκπομπής «Dossiers de l’Écran» της γαλλικής τηλεόρασης, μετά την προβολή ενός φιλμ και τη συζήτηση που ακολούθησε εκείνο το βράδυ, που ήταν ένα αφιέρωμα στον Λίντμπεργκ.


Πηγή