Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σε διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι για τον Λίβανο ο Κατρούγκαλος

Σε διεθνή διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι, συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη διάσκεψη που έγινε παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συμμετείχαν περισσότερες από 48 χώρες, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών.

Αντικείμενο της Διάσκεψης ήταν η διεθνής βοήθεια προς το Λίβανο για την ανοικοδόμηση της οικονομίας του, μέσω μεταρρυθμίσεων και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα αυτή, η οποία φιλοξενεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία.

Για να ενισχυθεί η οικονομία του Λιβάνου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια από συνεισφορές κρατών και διεθνών οργανισμών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, μέχρι και το 2016, και παρά την κρίση, έχει διαθέσει στο Λίβανο 37.000.000 δολάρια. «Η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να παροτρύνει τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στα σχέδια ανοικοδόμησης, ιδίως σε τομείς όπως οι κατασκευές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου υπάρχει συσσωρευμένη μεγάλη ελληνική εμπειρία» επισημαίνει η ίδια πηγή.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Λιβάνου είναι άριστες εδώ και πολλές δεκαετίες. Ειδικότερα, οι δύο χώρες συνεργάζονται και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Κύπρου. Επίσης, ο Λίβανος συμμετέχει στη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

localStorage.clear();


Πηγή