Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Σε δυο δόσεις οι φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τον κορονοϊό

Σε δυο δόσεις οι φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τον κορονοϊό

Ελαφρύνσεις σε δυο δόσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ανέφερε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια για την στήριξη των πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων και οι πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν άμεσα. Σύμφωνα με το υπουργό Οικονομικών κάποιες παρεμβάσεις θα αφορούν το 2020 και κάποιες το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις εξετάζεται να αφορούν τη φορολογία εισοδήματος αν και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σενάρια για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι που θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% εισοδήματα από ενοίκια για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Τα σενάρια που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων για τη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Να εξαιρεθούν και να μην συνυπολογιστούν στο συνολικό εισόδημα από ακίνητα τα μισθώματα που θα εισπράξουν οι φορολογούμενοι τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 40% κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου μισθώνει επαγγελματικό ακίνητο σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή  με το μίσθωμα να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως, το σύνολο του ποσού των τριών μηνών δεν θα φορολογηθεί  και ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το εισόδημα που θα εισπράξει τους υπόλοιπους μήνες. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ συντελεστής 15%, από 12.001 έως 35.000 με συντελεστή 35% και πάνω από 35.000 με συντελεστή 45%. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδεχομένως να κληθούν να υποβάλλουν δήλωσης «ζημιάς», μέσω του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) κατά την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021 (εισοδήματα 2020)  καθότι η μείωση αφορά εισόδημα του τρέχοντος έτους.
  2. Η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%.
  3. Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%.

Πηγή