Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, χαμογελαστοί, αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, λίγο πριν αρχίσει η ιστορική διακορεατική σύνοδος κορυφής.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αμέσως μετά έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε τη γη της Νότιας Κορέας από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953). Νωρίτερα, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος επίσης περπάτησε για λίγο στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων, κάτι που τον κάλεσε νεύοντας να κάνει ο Κιμ.

Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η προεδρία των ΗΠΑ ελπίζει ότι στις συνομιλίες ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν θα επιτευχθεί πρόοδος ως προς την προσπάθεια να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στη χερσόνησο, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που άρχιζε η διακορεατική σύνοδος κορυφής.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε επίσης ότι αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί σε λίγες εβδομάδες.

localStorage.clear();


Πηγή