Παρασκευή , 16 Μάιος 2025

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες Ουκρανών-Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω ύβρεων και αμοιβαίας καχυποψίας

Ξεκίνησαν πριν από λίγα λεπτά οι απευθείας συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά το χθεσινό φιάσκο, την απουσία των ηγετών, αλλά και το σημερινό βραχυκύκλωμα, με τη ρωσική πλευρά να ζητάει να μην παραστεί και Τούρκος εκπρόσωπος, οι συνομιλίες των δύο πλευρών, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, ξεκίνησαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να προεδρεύει, όπως μεταδίδει το CNN.

Οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες -οι πρώτες εδώ και τρία χρόνια- ξεκίνησαν με καθυστέρηση, καθώς η έναρξή τους είχε προγραμματιστεί για τις 12:30 τοπική ώρα.

Είχε προηγηθεί σύντομη συνάντηση Αμερικανών αξιωματούχων με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και εν μέσω ισχυρισμών από τους Ουκρανούς ότι η Μόσχα υπονομεύει τις συνομιλίες με απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής να μην παρίστανται εκπρόσωποι άλλων χωρών.

«Άλλη μια ένδειξη από τη ρωσική πλευρά ότι υπονομεύει την ειρηνευτική προσπάθεια. Ήρθαμε για μια σοβαρή συζήτηση, ενώ οι Ρώσοι θέτουν αξιώσεις και όρους. Αυτός μας κάνει να αμφιβάλλουμε κατά πόσον ο Πούτιν τούς έστειλε για να λύσουν ζητήματα ή απλώς να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Ένας μόνον λόγος υπάρχει για να φοβούνται οι Ρώσοι την παρουσία Αμερικανών στην αίθουσα – ήλθαν για να καθυστερήσουν τη διαδικασία, όχι για να λύσουν θέματα και θέλουν να το κρύψουν από τις ΗΠΑ», δήλωσε ουκρανική πηγή.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, στις συνομιλίες παρίσταται και ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών Πληροφοριών, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: «Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις σε ύψιστο επίπεδο για πλήρη, άνευ όρων εκεχειρία»

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, που ηγείται της αντιπροσωπείας του Κιέβου, σε δήλωσή του στο Telegram, πριν την έναρξη των συνομιλιών είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για «απευθείας διαπραγματεύσεις στο ύψιστο επίπεδο» και για «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουκρανία συντόνισε τη στάση της με συμμάχους της, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας, πριν τη συνάντηση. «Η ειρήνη είναι εφικτή μόνον αν η Ρωσία δείξει ετοιμότητα για συγκεκριμένες ενέργειες», είπε ο Ουμέροφ, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για να την επιτύχουμε».

Οι προτεραιότητες της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Η διασφάλιση της εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός αποτελεί προτεραιότητα στις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ουκρανική διπλωματική πηγή, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη Ρωσία.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα θέσουν το θέμα μιας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχει
αποτέλεσμα οποιαδήποτε διπλωματική
διαδικασία, χρειάζεται να εφαρμοσθεί
κατάπαυση του πυρός. Πραγματική, βιώσιμη
και καλά επιτηρούμενη», συνόψισε η
ουκρανική διπλωματική πηγή. «Υπάρχει
επίσης ανάγκη να εφαρμοσθούν μέτρα
οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι
η επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας,
των κρατούμενων πολιτών και η καθολική
ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου».

Η Ουκρανία αμφιβάλλει ότι οι Ρώσοι
διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη
έχουν «πραγματική εξουσία λήψης
αποφάσεων», είχε δηλώσει στο AFP υψηλόβαθμός
ουκρανός αξιωματούχος πριν από την
έναρξη των συνομιλιών.

«Ο Πούτιν έστειλε στην Κωνσταντινούπολη
πρόσωπα που δεν έχουν καμία πραγματική
εξουσία στην λήψη αποφάσεων…Αλλά αν η
ρωσική αντιπροσωπεία διαθέτει ωστόσο
κάποιες αρμοδιότητες, δεν θα μπορέσει
να το αποδείξει παρά αποδεχόμενη την
λήψη συγκεκριμένων μέτρων, κυρίως την
εφαρμογή μίας κατάπαυσης του πυρός».

Η
Φον ντερ Λάιεν ζητά να αυξηθεί η πίεση
στον Πούτιν

Από
τα Τίρανα όπου βρίσκεται για τη σύνοδο
κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Κοινότητας η πρόεδρος της Κομισιόν,
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε
σήμερα να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα
μέχρις ότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ
Πούτιν να είναι «έτοιμος για ειρήνη»
στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος «ήταν έτοιμος για
μια συνάντηση. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν
εμφανίστηκε. Αυτό δείχνει ένα πράγμα:
ο πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει ειρήνη»,
είπε η επικεφαλής της Κομισιόν από την
αλβανική πρωτεύουσα.

«Εμείς θέλουμε ειρήνη και πρέπει να
αυξήσουμε την πίεση μέχρις ότου ο
πρόεδρος Πούτιν να είναι έτοιμος γι’
αυτήν», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ετοιμάζονται
νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής
διπλωματίας Κάγια Κάλας είχε εκτιμήσει
πως οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με
τις συνομιλίες για την Ουκρανία δείχνουν
πως η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη και κάλεσε
«να ασκηθεί πίεση» στη Μόσχα.

«Βλέπουμε σαφώς πως η Ρωσία δεν θέλει
ειρήνη και πως όλοι οι υπόλοιποι θέλουν»,
είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο
κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Κοινότητας στα Τίρανα.

Ρούτε: Λάθος του Πούτιν που
έστειλε μια «δευτεροκλασάτη»« ομάδα
στις συνομιλίες για την Ουκρανία

Από την πλευρά του ο ΓΓ του
ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε
«λάθος» από μέρους του Ρώσου προέδρου
την απόφασή του να στείλει μια
«δευτεροκλασάτη» ομάδα στις συνομιλίες
με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη.

«Πιστεύω πως ο Πούτιν έκανε τεράστιο
λάθος», δήλωσε κατά την άφιξή του στη
σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Κοινότητας στα Τίρανα. «Ξέρει πολύ καλά
ότι η μπάλα είναι στο δικό του γήπεδο,
ότι είναι σε δύσκολη θέση και ότι έκανε
ένα τεράστιο λάθος», συνέχισε. «Πιστεύω
πως όλη η πίεση είναι πλέον στον Πούτιν»,
πρόσθεσε.

Για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, το
Κίεβο, αντίθετα από τη Μόσχα, υιοθέτησε
εποικοδομητική στάση.

«Πιστεύω πως είναι πολύ καλά που οι
Ουκρανοί είναι στο τραπέζι των
διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο Ρούτε.
«Έστειλαν μια αντιπροσωπεία που είναι
πραγματικά έτοιμη να διαπραγματευθεί
μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Ζελένσκι, που έφθασε χθες βράδυ στα Τίρανα, αναμένεται από την πλευρά του να συμμετάσχει και αυτός στη σύνοδο κορυφής της ΕΠΚ όπου συμμετέχουν οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ και άλλες περίπου είκοσι ευρωπαϊκές χώρες.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Φρίκη στο Νιου Τζέρσεϊ: Έφηβη δραπέτευσε από ζευγάρι που την κρατούσε σε κλουβί για 7 χρόνια

Ζευγάρι στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή κρατούσε σε …

Daily-News.GR