Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Σε κινούμενη άμμο οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

Σε ένα θρίλερ με δόσεις φαίνεται πως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό ακόμη και εάν αρθεί σύντομα η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις από την υπαναχώρηση της γειτονικής χώρας στο ζήτημα του erga omnes.

Πληροφορίες μιλούν για το ένα τηλεφώνημα Τσίπρα και Ζάεφ, ακόμα και εντός της ημέρας, με τον Ζάεφ να ζητάει πρόσθετο χρόνο καθώς έντονες είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της πΓΔΜ.

Αισιόδοξος για συμφωνία στο ονοματολογικό εμφανίστηκε πάντως το Σάββατο ο Ζόραν Ζάεφ,επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την επεξεργασία τεχνικών λεπτομερειών του πλαισίου συμφωνίας Κοτζιά – Ντιμιτρόφ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί του.

Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται οικονομικά ανταλλάγματα για λύση στο Σκοπιανό τόνισε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Bασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος σε δηλώσεις για «λύση πακέτο» στο χρέος και στο ονοματολογικό.

Για το Σκοπιανό, ο υπουργός Mεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η συμφωνία θα είναι έναντι όλων και δεν θα υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα της γείτονος. «Θέλουμε να λυθεί με τιμιότητα το Σκοπιανό… είναι δύσκολη απόφαση, δεν είναι εύκολη απόφαση» παραδέχθηκε.

Η απάντηση των Σκοπίων στην Αθήνα: Ας μην υποκύπτουμε σε εικασίες

Την αντίδραση των Σκοπίων προκάλεσε δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου ότι απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας για το ονοματολογικό τις επόμενες ημέρες.

Σχολιάζοντας τη διαρροή, κυβερνητική πηγή των Σκοπίων απάντησε, μέσω του πρακτορείου ΜΙΑ, πως «αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες». «Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Είχε προηγηθεί η δήλωση κυβερνητικής πηγής στην Αθήνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την οποία «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών».

«Η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», κατέληξε ο έλληνας αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «Ε» για το Σκοπιανό, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».

Επανέλαβε ότι «μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» και τόνισε, για μία ακόμα φορά, ότι οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση».

localStorage.clear();


Πηγή