Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Σε μια αίθουσα στο Μπαλμόραλ παραμένει η σορός της Ελισάβετ -Αύριο ξεκινά το τελευταίο ταξίδι, σχέδιο 8 ημερών

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα γίνει τελικά στις 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, ενώ το τελευταίο της ταξίδι θα εκκινήσει αύριο.

Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ

Σύμφωνα με το BBC, το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα δρύινο φέρετρο στην αίθουσα χορού του Μπαλμόραλ.

Ανώτερος αξιωματούχος του παλατιού περιέγραψε το σκηνικό ως μια «σκηνή ήρεμης αξιοπρέπειας».

Το φέρετρο είναι καλυμμένο με τη βασιλική σημαία, ενώ στην κορυφή του έχει τοποθετηθεί ένα στεφάνι από λουλούδια.

«Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό του Balmoral Estate, πολλοί από τους οποίους έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στη βασιλική υπηρεσία εκεί, να αποδώσουν για τελευταία φορά τα σέβη τους στην βασίλισσα», δήλωσε ο αξιωματούχος του παλατιού.

Αύριο ξεκινά το τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας Ελισάβετ

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ που έγιναν γνωστές, το τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας Ελισάβετ θα ξεκινήσει αύριο με το δρύινο φέρετρό της να μεταφέρεται από τους θηροφύλακες του Μπαλμόραλ, ενώ το προσωπικό της θα την τοποθετήσει σε μια νεκροφόρα που θα την μεταφέρει στο Εδιμβούργο.

Αυτό το ταξίδι, που ξεκινά με απλότητα, θα τελειώσει με τη μεγαλοπρέπεια μιας κρατικής κηδείας στο Αβαείο του Ουέστμινστερ την μεθεπόμενη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία κρατική κηδεία στη Μεγάλη Βρετανία είχε γίνει το 1965 για τον Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο

Η πομπή με το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας θα αναχωρήσει από το Μπαλμόραλ στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα κάνοντας αργά τα ταξίδι των 280 χλμ. έως το Εδιμβούργο. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει 6 ώρες.

Θα περάσει από τις πόλεις Αμπερντίν, Νταντί και Περθ πριν καταλήξει στο Εδιμβούργο.

Το φέρετρο θα φτάσει στο Παλάτι του Holyroodhouse – την επίσημη κατοικία του Βρετανού μονάρχη στην πρωτεύουσα της Σκωτίας – και θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το ταξίδι αυτό θα δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να συγκεντρωθούν κατά μήκος της διαδρομής και να δείξουν την απώλεια για τη χώρα που συνιστά ο θάνατος της βασίλισσας.

Πολίτες αναμένεται να συγκεντρωθούν κατά μήκος της διαδρομής και η κυρία Στέρτζον και άλλοι ηγέτες κομμάτων στη Σκωτία αναμένεται να παρακολουθήσουν το φέρετρο καθώς περνάει από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο τη Δευτέρα η σορός της Ελισάβετ

Το απόγευμα της Δευτέρας το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ θα μεταφερθεί, ακολουθούμενο από τον βασιλιά Κάρολο και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στον καθεδρικό ναό του St Giles στο Εδιμβούργο όπου θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη το απόγευμα. ‘Οσο βρίσκεται εκεί, για 24 ώρες, το κοινό θα μπορέσει να αποτίσει τα σέβη του στην βασίλισσα.

Μάλιστα, το βράδυ, ο βασιλιάς Κάρολος θα πραγματοποιήσει αγρυπνία με μέλη της βασιλικής οικογένειας στον καθεδρικό ναό St Giles.

Την Τρίτη η σορός της Ελισάβετ στο Λονδίνο

24 ώρες αργότερα, την Τρίτη δηλαδή, το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροπλάνο της RAF Northolt που θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου. Τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα συνοδεύσει η μοναδική κόρη της, πριγκίπισσα Αννα, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να φθάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 20:00 το βράδυ την Τρίτη, όπου ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλα θα παρακολουθήσουν την άφιξή του.

Τη νύχτα η σορός της Ελισάβετ θα παραμείνει στο Μπάκιγχαμ στην αίθουσα Bow Room.

Από την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο η σορός της Ελισάβετ

Την Τετάρτη η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall, μετά τις 2 το μεσημέρι.

Το φέρετρό της θα μεταφερθεί σε μια πυροβολαρχία του Βασιλικού Λόχου και θα συνοδεύεται από στρατιωτική παρέλαση καθώς και από μέλη της Βασιλικής Οικογένειας.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί της πομπής πίσω από την άμαξα, η οποία θα είναι τυλιγμένη με τη βασιλική σημαία.

Το πλήθος θα μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή της κατά μήκος των Queen’s Gardens, The Mall, Horse Guards και Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square και New Palace Yard.

Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 λεπτά.

Θα υπάρχουν επίσης μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες που θα στηθούν για την περίσταση ειδικά στα Βασιλικά Πάρκα της πρωτεύουσας.

Το φέρετρό της θα είναι καλυμμένο με τη βασιλική σημαία και μόλις φτάσει στο Westminster Hall θα τοποθετηθεί επάνω του το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα και το σκήπτρο.

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη μεγάλη αίθουσα, το παλαιότερο τμήμα του Παλατιού του Ουέστμινστερ, που αποατελεί καρδιά της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι θα τελέσει μια σύντομη τελετή στην οποία θα παρευρεθούν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, προτού ανοίξει η αίθουσα για το κοινό.

Στη συνέχεια, το κοινό θα μπορεί για τέσσερις ολόκληρες ημέρες να προσκυνά τη σορό της βασίλισσας.

Το τελευταίο μέλος της βασιλικής οικογένειας το φέρετρο του οποίου τοποθετήθηκε στην αίθουσα αυτή ήταν η βασιλομήτωρ το 2002. Τότε, 200.000 άνθρωποι σχημάτισαν ουρά για να προσκυνήσουν τη σορό της.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της Ελισάβετ

Η κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί τοπική ώρα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Την ημέρα της κηδείας στις 10.44 π.μ. το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή από το Παλάτι του Ουέστμινστερ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή.

Στην ιστορική εκκλησία στέφονται οι βασιλείς και οι βασίλισσες της Βρετανίας και εκεί παντρεύτηκε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο θα προσκληθούν να συμμετάσχουν μαζί με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο τελευταίο αντίο στην βασίλισσα.

Ανώτεροι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην πρωθυπουργοί αναμένεται επίσης να παραστούν στην τελετή, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Την τελετή πιθανότατα θα διευθύνει ο πρύτανης του Ουέστμινστερ Ντέιβιντ Χόιλ, ενώ το κήρυγμα θα κάνει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ενδέχεται να κληθεί να διαβάσει επικήδειο.

Στο Γουίνδσορ η ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ

Μετά την κηδεία, το φέρετρο θα μεταφερθεί και πάλι με πομπή από το Αβαείο του Ουέστμινστερ στην αψίδα του Ουέλινγκτον και από εκεί οδικώς στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα θα αναπαυθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της, τον Δούκα του Εδιμβούργου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αργία τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η αργία προς τιμήν του μακροβιότερου μονάρχη της Βρετανίας εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα από τον βασιλιά Κάρολο Γ’. Σηματοδοτεί το τελικό στάδιο μιας περιόδου εθνικού πένθους για τη Μεγάλη Βρετανία.


Πηγή