Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σε οκτώ μήνες θα υπάρχει νέα οδογέφυρα στη Γένοβα

Τη βαθιά τους θλίψη για τα θύματα διατύπωσαν ανώτατα στελέχη της εταιρείας που διαχειριζόταν τη λειτουργία της οδογέφυρας, η οποία κατέρρευσε στη Γένοβα αυτήν την εβδομάδα και γνωστοποίησαν ότι θα ιδρύσουν ένα ταμείο αρωγής για τις οικογένειές τους.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Autostrade per l’ Italia, Φάμπιο Τσέρτσιε, και ο διευθύνων σύμβουλος, Τζιοβάνι Καστελούτσι, παραχώρησαν σήμερα στη Γένοβα την πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την τραγωδία, την ώρα που οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των τελευταίων αγνοούμενων που καταπλακώθηκαν από τους όγκους των συντριμμιών.

Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα δύο ηγετικά στελέχη εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, η Autostrade σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ στη Γένοβα, χρήματα που θα βοηθήσουν την πόλη να ανακάμψει μετά την καταστροφή, ενώ τα στελέχη της δεσμεύτηκαν για την ανοικοδόμηση της γέφυρας.

«Κάνοντας τους υπολογισμούς, σύντομα φθάσαμε στο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ… Πρόκειται για χρήματα που θα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα», είπε ο Καστελούτσι. Ερωτηθείς εάν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρρευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Autostrade απάντησε: «Οι συγγνώμες και οι ευθύνες είναι πράγματα που συνδέονται μεταξύ τους. Ζητάς συγγνώμη, εάν νιώθεις ότι είσαι υπεύθυνος…».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα των Αρχών, όπου θα καθορίζεται ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. σημείωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει στη θέση του, παρά τις φωνές από κυβερνητικά χείλη περί παραιτήσεων.

Σύμφωνα με τον Καστελούτσι, «έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο, που θα μας επιτρέψει σε 8 μήνες, μεταξύ κατεδάφισης και ανοικοδόμησης, να χτίσουμε μια νέα γέφυρα από χάλυβα» και διευκρίνησε ότι το διάστημα αυτό υπολογίζεται από τη στιγμή που οι Αρχές δώσουν το «πράσινο φως» για το σχέδιο.

Ούτε ο Καστελούτσι ούτε ο Τσέρτσιε θέλησαν να κάνουν δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε χθες τις διαδικασίες για την ανάκληση της άδειας παραχώρησης της γέφυρας.

«Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη γέφυρα, όμως θεωρείτο ασφαλής για όλους όσοι την είχαν εξετάσει. Κάτι συνέβη και εναπόκειται στη δικαιοσύνη να πει τι ακριβώς», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος.

Ο ίδιος δεν θέλησε να προβεί σε υποθέσεις σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης, τονίζοντας ότι στην εταιρεία του δεν επετράπη η πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας και ότι η βροχή που έπεφτε τη στιγμή της καταστροφής, κάλυπτε τις κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα οι εικόνες να μην είναι καθαρές.

localStorage.clear();


Πηγή