Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σε χαμηλό έξι μηνών τα γαλλικά spreads με φόντο το προβάδισμα Μακρόν

Η διαφορά στις αποδόσεις των 10ετών γαλλικών και γερμανικών ομολόγων σημείωσε νέο χαμηλό εξαμήνου σήμερα καθώς ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν διεύρυνε το δημοσκοπικό του προβάδισμα έναντι της Μαρίν Λεπέν ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Νομίζω ότι τώρα αυτές οι εκλογές δεν αποτελούν πλέον θέμα και η αγορά ήδη αρχίζει να επικεντρώνεται σε νέα θέματα: τον πληθωρισμό, την οικονομία (της ευρωζώνης) και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντάνιελ Λεντς, αναλυτής της DZ Bank, αναφερόμενος στα στοιχεία για τη μισθωτή απασχόληση στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων περιορίστηκε στις 35,5 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,22%, ενώ η διαφορά της με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού μειώθηκε σε χαμηλό 10 ημερών στις 183 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των πορτογαλικών 10ετών κρατικών ομολόγων επίσης κινήθηκαν πτωτικά, ενώ οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο του 2014 μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα με τους δανειστές της χώρας.

Οι ανησυχίες ότι η Λεπέν θα γίνει πρόεδρος της Γαλλίας και θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ επηρέασαν ιδιαίτερα τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες, καθώς και των ομολόγων των χωρών της Νότιας Ευρώπης, που θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης.


Πηγή