Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σε χαμηλό επίπεδο 16 μηνών η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου

Το δολάριο ανατιμήθηκε σε νέο υψηλό επίπεδο 16 μηνών έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων σήμερα, καθώς οι χρηματιστές τιμωρούν το ευρώ και τη στερλίνα λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας αναφορικά με ένα ομαλό Brexit.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται, επίσης, από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα τον σχεδιασμό της για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και παρέμεινε σε τροχιά να προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων έως τα μέσα του 2019, χάρη στην αισιόδοξη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094545114-0’); });

Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι έξι μεγάλων νομισμάτων ενισχύθηκε πάνω από 0,5% στις 97,42 μονάδες, επίπεδα που είχε φθάσει τον Ιούνιο του 2017. Το δολάριο ενισχύεται για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, έχοντας καταγράψει κέρδη 0,4% την περασμένη εβδομάδα. «Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου ήταν ισχυρός όλη την περασμένη εβδομάδα, ανακάμπτοντας μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Στο μέλλον, οι κινήσεις θα καθοδηγούνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του ιταλικού προϋπολογισμού και τις πολιτικές για το Brexit», δήλωσε αναλυτής της Bank of Singapore.

Η βρετανική λίρα υποχωρούσε 0,9% στα 1,2856 δολάρια, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης της Τερέζα Μέι σχετικά με το αν αυτή μπορεί να διαπραγματευθεί ένα συντεταγμένο σχέδιο Brexit με τις Βρυξέλλες. Λιγότερο από πέντε μήνες πριν την αναμενόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να έχουν κολλήσει στο πώς θα αποφευχθεί μία επάνοδος σε «σκληρά» σύνορα μεταξύ της υπαγόμενης στη Βρετανία Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ. Τέσσερις Βρετανοί υπουργοί, που είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, βρίσκονται στα πρόθυρα παραίτησής τους από την κυβέρνηση της Μέι για το Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, που ενίσχυσε την αβεβαιότητα.

Τα προβλήματα με το Brexit έπληξαν και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε 0,7% στα 1,1257 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017, συνεχίζοντας τις απώλειές του για τέταρτη συνεδρίαση. Στην πίεση στο ευρώ συμβάλλει και η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι παραβιάζει προηγούμενη δέσμευση της χώρας για μείωση του ελλείμματός της.

Όλα αυτά ήταν καλά νέα για όσους πιστεύουν στην άνοδο του δολαρίου, με τις σινο-αμερικανικές εμπορικές εντάσεις και τα αδύναμα κινεζικά στοιχεία να τροφοδοτούν επίσης τις ροές προς το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή