Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σημίτης: Το Grexit πλανάται ακόμα

Ορατό παραμένει ακόμα και αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο ενός Grexit για τη χώρα μας, σύμφωνα με την πεποίθηση που εξέφρασε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Αποστολή στους Δελφούς

Ο κύριος Σημίτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

«Η Αμερική του Τραμπ έχει εθνικιστικό ηγεμονισμό»

Αναφερόμενος στη νέα εποχή της πολιτικής ο κύριος Σημίτης είπε ότι «ο κύριος Τραμπ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική από αυτή που ίσχυε έως σήμερα. Τη χαρακτηρίζω εθνικιστικό ηγεμονισμό, ενώ την προηγούμενη θητεία διεθνή ηγεμονισμό. Θέλουν εκτεταμένες συνεργασίες όχι τύπου του ΝΑΤΟ, με χρήματα δικά τους, τα οποία ωφελούσαν τους άλλους. Σε περιπτώσεις συνεργασιών τύπου ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ επιβαρύνονται με 70% και ο κύριος Τραμπ, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να πληρώσουν όλοι όσοι επιθυμούν τη βοήθεια των ΗΠΑ, καταβάλλοντας ένα σημαντικό τίμημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ένα ρητό που ισχύει είναι ότι η “Αμερική παρούσα παντού”, με σκοπό οι ΗΠΑ να έχουν επιτελική αντιμετώπιση της κατάστασης με κριτήριο αυτό που τις συμφέρει τώρα», συμπλήρωσε.

«Δεν θα υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι μπροστά στην άκαμπτη στάση της Ελλάδας»

Ερχόμενος στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης περί υποχώρησης των δανειστών και των κρατών μελών της Ε.Ε. «Υπάρχει μία άποψη ότι η σκληρή ελληνική στάση θα οδηγήσει σε υποχώρηση των Ευρωπαίων. Πιστεύω ότι υποχώρηση δεν θα υπάρξει όπως πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση. Οι χώρες της Ευρώπης που έχουν εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις που σχετίζονται με το εκλογικό σώμα».

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη»

Στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση υλοποίησης των δεσμεύσεων από τη χώρα μας, αναφέροντας ότι «Πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη όμως στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε ήδη στο 3ο μνημόνιο με τους εταίρους και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι εταίροι θεωρούν ότι κωλυσιεργούμε. Θεωρούν ότι η ελληνική αγορά δημιουργεί διαρκώς εμπόδια ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων».

«Το Grexit πλανάται ακόμα, αυτή είναι η αλήθεια. Μην ξεχνάτε ότι οι καταθέσεις στις 7 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. από την αρχή του έτους. Το επιτόκιο που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στις αγορές συνεχώς αυξάνεται», τόνισε ο Κώστας Σημίτης.

«Το πιθανότερο είναι ότι οι χώρες που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Ισπανία θα κάνουν βήματα ως προς την ενοποίηση, αν και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί δημόσια. Το όλο σύστημα θα διαχειρίζονται χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία καθώς και οι πρώτες ιδρυτικές χώρες της Ε.Ε.», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το news.gr.


Πηγή