Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Σκληρή γραμμή από την κυβέρνηση μετά τις διαδηλώσεις αιτούντων άσυλο στη Μόρια

Σκληρή γραμμή από την κυβέρνηση μετά τις διαδηλώσεις αιτούντων άσυλο στη Μόρια

Το μάτι στο δεξιό ακροατήριο κλείνει η κυβέρνηση μετά τις διαδηλώσεις Αφγανών αιτούντων άσυλο, που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα από την Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι οι περίπου 2.000 διαδηλωτές ζητούσαν να προχωρήσει η εξέταση 20.000 αιτήσεων ασύλου (εκ των οποίων το 70% αφορά άτομα αφγανικής καταγωγής) που ήρθαν στη Λέσβο πριν την Πρωτοχρονιά.

Η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με το νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν μετά την Πρωτοχρονιά προκειμένου εφόσον το δικαιούνται να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη σκληρή στάση της Αστυνομίας, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης άφησε αιχμές για ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων.

Δήλωσε ειδικότερα ότι «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και πως «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου», στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων τους.

Από κυβερνητικής πλευράς πάντως, οι χθεσινές εικόνες χρησιμοποιούνται και ως επιχείρημα για την αναγκαιότητα εφαρμογής του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών και δημιουργίας των κλειστών κέντρων. Το μήνυμα αυτό έστειλε και ο κ. Μηταράκης, αλλά και ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, «σαμαρικός», Χαράλαμπος Αθανασίου και στο μήκος αυτό κύματος κινείται συντονισμένα η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επίσης απαντά στο ξέσπασμα των διαδηλωτών με ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, θέλοντας γενικότερα να στείλει το μήνυμα ιδίως προς τους ψηφοφόρους της πως η πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Γαλάζια στελέχη κάνουν λόγο για «μεγάλο περίσσευμα θράσους» όσον αφορά στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγορούν ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει πολιτική ανοικτών συνόρων και το δόγμα: «η θάλασσα δεν έχει σύνορα».

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι: «Οι επαναπροωθήσεις και τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας δεν έρχονται σε αντίθεση με τον ανθρωπισμό, αλλά είναι βασικά στοιχεία για την ανθρωπιστική προσέγγιση του προβλήματος».

Ενώ επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα για τη δημιουργία της Μόριας και των άλλων κέντρων υποδοχής με τις άθλιες συνθήκες διαβίωση, υπενθυμίζουν πως όταν ανέλαβε η ΝΔ υπήρχαν 69.387 εκκρεμείς υποθέσεις χορήγησης ασύλου και κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι με την ανικανότητα του έφερε τους τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στην απελπισία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να απευθυνθεί στο δεξιό κυρίως κοινό όχι μόνο στα νησιά, αλλά και γενικότερα, με δύο ακόμη κινήσεις:

Πρώτον, τη θέσπιση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) στη θέση της δυνατότητας απόκτησης ΑΜΚΑ που καταργείται για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο αριθμός αυτός θα αποδίδεται στους αιτούντες διεθνούς προστασίας/ασύλου μαζί με το δελτίο αίτησης ασύλου και θα τους συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια εξέτασης της αίτησης τους.

Εξασφαλίζει την πρόσβαση τους στις δομές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και την πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας έξι μήνες μετά την αίτηση διεθνούς προστασίας/ασύλου. Το δε επιχείρημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ότι έτσι «η διοίκηση μπορεί να ταυτοποιήσει τις δαπάνες και επιβαρύνσεις υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και να τις αναζητήσει με τρόπο τεκμηριωμένο από σχετικά κονδύλια της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται δε ότι η κυβέρνησης Σαμαρά είχε ορίσει ρητά με το ν.4251/2014 πως η Δημόσια Διοίκηση υποχρεούται να μη παρέχει τις υπηρεσίες της σε πολίτες τρίτης χώρας που δεν αποδεικνύουν ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα, νόμος που ανετράπη επί ΣΥΡΙΖΑ και στη λογική του οποίου επιστρέφει ουσιαστικά η σημερινή κυβέρνηση, επιχειρώντας να απευθυνθεί στο κοινό που θεωρεί ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο, παρότι στο προσφυγικό διατίθενται αποκλειστικά κοινοτικά κονδύλια.

Δεύτερον, το υπουργείο Μετανάστευσης κατέθεσε σήμερα την προαναγγελθείσα τροπολογία για τη σύσταση μητρώου μελών και εργαζόμενων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, θα πρέπει να εγγράφονται στο μητρώο αυτό, ως προϋπόθεση για τη δραστηριοποίησή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και για τη συνεργασία τους με τους φορείς του Δημοσίου.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, με στόχο να απαλυνθούν οι αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ορίζεται η κατανομή των 50 εκ. ευρώ του ταμείου που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, με δύο τρόπους:

  • Θεσμοθετείται ετήσια ειδική επιχορήγηση από το 2019 και έπειτα προς τους δήμους όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, συνολικού ύψους 25 εκ. ευρώ.
  • Συστήνεται Ταμείο Αλληλεγγύης, με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής, που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των δομών.

Βίκυ Σαμαρά


Πηγή