Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Σκοτώθηκαν 20 στρατιώτες και 40 άμαχοι κατά τη διάρκεια δύο επιθέσεων τζιχαντιστών – Newsbeast

Δύο ταυτόχρονες επιθέσεις εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 20 στρατιώτες και 40 άμαχοι, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες άτομα, σύμφωνα με στελέχη οργανώσεων αρωγής, κατοίκους της περιοχής και μέλη οργανώσεων αυτοάμυνας.

Οι επιθέσεις, στις κοινότητες Μονγκούνο (κοντά στη λίμνη Τσαντ) και Νγκανζάι, διαπράχθηκαν μόλις μερικές ημέρες έπειτα από την επίθεση τζιχαντιστών εναντίον χωριού κτηνοτρόφων στην περιφέρεια Γκούμπιο, με πάνω από 80 νεκρούς.

Δύο πηγές προσκείμενες σε οργανώσεις αρωγής και τρεις κάτοικοι αφηγήθηκαν ότι τζιχαντιστές, εφοδιασμένοι με βαρύ οπλισμό, ιδίως εκτοξευτήρες ρουκετών, έφθασαν στη Μονγκούνο, κόμβο πολλών διεθνών ΜΚΟ, περί τις 11:00 τοπική ώρα. Κατέβαλαν την αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων, υφιστάμενοι απώλειες, αλλά σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 στρατιωτικούς και κινούμενοι ανεξέλεγκτοι στην περιοχή για περίπου τρεις ώρες. Απελευθέρωσαν επίσης κάποιους αιχμαλώτους.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στις οργανώσεις αρωγής και τους κατοίκους, εκατοντάδες άμαχοι τραυματίστηκαν από τα διασταυρούμενα σφοδρά πυρά, με αποτέλεσμα να προκληθεί το αδιαχώρητο σε τοπικό κέντρο υγείας. Πολλοί τραυματίες αναγκάστηκαν να περιμένουν ώρες έξω από την εγκατάσταση για να τους προσφερθεί βοήθεια.

Οι τζιχαντιστές πυρπόλησαν κέντρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αστυνομικό τμήμα στη Μονγκούνο. Μοίρασαν φυλλάδια σε κατοίκους, συνταγμένα στη γλώσσα Χάουζα, που τους προειδοποιούν να μη συνεργάζονται με τον στρατό ή διεθνείς οργανώσεις αρωγής.

Τζιχαντιστές επέδραμαν στο Νγκανζάι περίπου την ίδια ώρα χθες, σύμφωνα με δύο κατοίκους κι ένα μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης. Έφθασαν με μοτοσικλέτες και ανοιχτά ημιφορτηγά κι άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας πάνω από 40 πολίτες, σύμφωνα με αυτές τις τρεις πηγές.

Οι τζιχαντιστές κατόπιν αποχώρησαν από την περιοχή, όταν άρχισαν επιδρομές της νιγηριανής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκπρόσωπος του στρατού δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις για να του ζητηθεί σχόλιο για τις επιθέσεις. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για σχόλια.

Στην περιοχή δρουν η Μπόκο Χαράμ αλλά και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ, φράξια της πρώτης οργάνωσης που αποσχίστηκε).

Το ΙΚΔΑ ανέλαβε την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις, καθώς και αυτή στην Γκούμπιο στην αρχή της εβδομάδας.

Τόσο το ΙΚΔΑ, όσο και παλιότερα η Μπόκο Χαράμ — οι δύο οργανώσεις πλέον βρίσκονται σε σύγκρουση — έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να καταλάβουν τη Μονγκούνο, θέση στρατηγικής σημασίας περίπου 135 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, τη Μαϊντουγκούρι.

Την Τρίτη, τζιχαντιστές του ΙΚΔΑ σκότωσαν 81 ανθρώπους σε επίθεση εναντίον χωριού κτηνοτρόφων στην Γκούμπιο, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια από την περιοχή όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις χθες Σάββατο.

Από το 2009, στον πόλεμο ανάμεσα στους τζιχαντιστές από τη μια και τον στρατό, την αστυνομία και παραστρατιωτικές οργανώσεις από την άλλη έχουν σκοτωθεί πάνω από 36.000 άνθρωποι, ενώ 2 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί στη βορειοανατολική Νιγηρία. Η σύρραξη έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής.


Πηγή