Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Σομαλία: Τέσσερις νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στη Μογκαντίσου -Η ισλαμική Αλ Σαμπάαμπ ανέλαβε την ευθύνη | ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σήμερα (18/1) από επίθεση στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε από έναν καμικάζι που ανατινάχθηκε μέσα σε καφενείο, το οποίο βρίσκεται έξω από μία στρατιωτική βάση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SONNA. Η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ ανέλαβε την ευθύνη.

Οι θαμώνες -μεταξύ αυτών στρατιώτες και πολίτες- έπιναν τσάι, όταν ο καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκε, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής. Ένας εξ αυτών, ο Άχμεντ Ισμαήλ, δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε την έκρηξη, αλλά όταν έτρεξε στο σημείο για να διαπιστώσει τι είχε συμβεί, τον εμπόδισαν στρατιώτες.

Σομαλία: Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σε καφενείο στο Μογκαντίσου

Η στρατιωτική βάση στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη, βρίσκεται κοντά σε στρατόπεδο με Τούρκους στρατιωτικούς που βοηθούν στην εκπαίδευση των Σομαλών στρατιωτών.

«Ένας βομβιστής εξαπέλυσε την επίθεση στο καφενείο, όπου βρίσκονταν Σομαλοί στρατιώτες που εκπαιδεύονται από την Τουρκία» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Αμπντιασίς Αμπού Μουσάμπ, εκπρόσωπος της Αλ Σαμπάαμπ, συμπληρώνοντας ότι οι νεκροί και οι τραυματίες είναι αθροιστικά περισσότεροι από 20.

Η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ εξαπολύει συχνά επιθέσεις (μεταξύ αυτών και βομβιστικές) τόσο στο Μογκαντίσου όσο και σε άλλες περιοχές της Σομαλίας. Στόχος της είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση στη Σομαλία και να καταλάβει την εξουσία, εφαρμόζοντας τον αυστηρό ισλαμικό νόμο της Σαρία.


Πηγή