Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σουδάν: Με δακρυγόνα η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει διαδήλωση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος | ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν και πάλι εναντίον των στρατιωτικών αρχών του Σουδάν.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από διάφορα προάστια του Χαρτούμ και άλλων μεγάλων πόλεων, πραγματοποιώντας πορεία με συνθήματα όπως «Όχι στη στρατιωτική εξουσία», «Ο λαός επέλεξε τους πολιτικούς» και «Ο στρατός μπορεί να σε προδώσει, ο δρόμος ποτέ».

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν την πορεία τη στιγμή που οι διαδηλωτές πλησίαζαν στο προεδρικό μέγαρο, το πρώην γενικό επιτελείο του ανατραπέντος, το 2019, δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε έδρα των μεταβατικών αρχών, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής του πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα συνελήφθησαν οι περισσότεροι πολιτικοί που συγκυβερνούσαν μαζί με τον Μπουρχάν, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Στις 21 Νοεμβρίου ο στρατηγός υπέγραψε συμφωνία με τον πολιτικό Αμπντάλα Χάμντοκ, ο οποίος επανήλθε στην πρωθυπουργία αφού τερματίστηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός του.

Οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση πολιτικών, μια δέσμευση που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Για τους διαδηλωτές, η νέα «συμφωνία» μεταξύ του Μπουρχάν και του Χάμντοκ συνιστά «προδοσία» και «επιστροφή στο παλαιό, στρατιωτικο-ισλαμιστικό καθεστώς» του Μπασίρ. «Ο Χάμντοκ πρόδωσε τον οδικό χάρτη» της πολιτικής μετάβασης όταν υπέγραψε τη συμφωνία με τον στρατηγό, είπε ο Μαχμούντ Αμπιντίν, ένας από τους διαδηλωτές στο Χαρτούμ. Από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου σκοτώθηκαν 44 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, κυρίως από σφαίρες, σύμφωνα με τα στοιχεία ενός φιλοδημοκρατικού συνδικάτου ιατρών. Μετά τις 22 Νοεμβρίου οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν αλλά δεν έχουν αναφερθεί νεκροί.


Πηγή