Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Σπασμωδικές κινήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Ιδιαίτερα νευρικές κινήσεις της Τουρκίας, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες, στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς ενώ το σεισμογραφικό της σκάφος «Barbaros» αποχώρησε από την περιοχή για λίγο και επέστρεψε ενώ η Κύπρος με Navtex εξήγγειλε πολυεθνική άσκηση, η Άγκυρα έσπευσε να εκδώσει νέα Navtex με την οποία «δεσμεύει» ζώνη για ολιγόωρες σεισμογραφικές έρευνες του συγκεκριμένου σκάφους.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η περιοχή ξεκινά από δυτικά της Πάφου και επεκτείνεται βόρεια μέχρι τον κόλπο της Αττάλειας. Ουσιαστικά πρόκειται για λωρίδα μήκους 100 και πλάτους 5 ναυτικών μιλίων, που εφάπτεται στην προηγούμενης παράνομης Navtex για το σεισμογραφικό «Barbaros». Η νέα Navtex ισχύει μόνο για σήμερα, 17 Αυγούστου μέχρι τις 8.00 το βράδυ.

Στον χάρτη με μωβ χρώμα η περιοχή που «δέσμευσε» με την έκτακτη Navtex η Τουρκία για ολιγόωρες δήθεν σεισμογραφικές έρευνες με το Μπαρμπαρός

Πρακτικά, είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν σεισμογραφικά σε μερικές ώρες στην εν λόγω ζώνη, ενώ και το «έκτακτο» και επείγον της navtex, σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα, δείχνει ότι η Τουρκία, είτε έχει προβλήματα με τα σκάφη που πραγματοποιούν τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, είτε προσφεύγει σε «ενδιάμεσες» λύσεις μέχρι να αποφασίσει τις επόμενες της προκλήσεις αφού οι μέχρι τώρα πρακτικές που ακολουθεί δεν αποδίδουν τα αποτελέσματα που επιδιώκει.

localStorage.clear();


Πηγή