Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Στα πρωτάκια είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Λίγες ώρες μας χωρίζουν πλέον από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και η Google αφιέρωσε το σημερινό της doodle στα… τιμώμενα πρόσωπα της ημέρας.

Όχι δεν είναι οι καθηγητές, ούτε βέβαια οι γονείς. Τα τιμώμενα πρόσωπα είναι οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι. Μεταξύ μας, ωστόσο, την παράσταση για ακόμα μια χρονιά θα κλέψουν- και όχι άδικά-  τα πρωτάκια. Τα μικρά παιδάκια που αφήνουν πίσω τους την ανεμελιά του νηπιαγωγείου και μπαίνουν με φόρα αλλά και φόβο στη ζωή του δημοτικού σχολείου και στις αυξανόμενες απαιτήσεις.

Νέες συνήθειες, νέες γνώσεις, νέα πρόσωπα… Πόσα περιμένουν το μικρό σας περνώντας το κατώφλι του σχολείου! Οι αλλαγές πολλές, γι’ αυτό προετοιμάστε το ώστε να υποδεχτεί τη νέα σχολική χρονιά με χαμόγελο!

Το δημοτικό σχολείο και πιο συγκεκριμένα η Α΄ τάξη αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σκοπός είναι οι μαθητές να αναπτυχθούν πολύπλευρα μέσα από δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Γονείς και εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι, που πρέπει να βοηθήσουν στην προσαρμογή των παιδιών, καθησυχάζοντας τις -βάσιμες και μη- ανησυχίες τους. Τι γίνεται, όμως, όταν οι γονείς είναι πιο αγχωμένοι από τα παιδιά τους;

Μία γενική διαπίστωση είναι, ότι η μετάβαση των παιδιών τους σε νέα σχολική βαθμίδα συνιστά για τους γονείς μία αγχωτική διαδικασία. Όταν, όμως, το άγχος τους φτάνει να γίνεται πανικός, ή όταν μετατοπίζεται στο παιδί, αλλά και όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις στη συμπεριφορά του μαθητή, που να δικαιολογούν την ανησυχία, εκεί χρειάζεται παρέμβαση, είναι οι γονείς, που πρέπει πρώτα να αναζητήσουν βοήθεια.

Κάθε σχολική χρονιά, το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους. Η διδασκαλία ωστόσο των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου. Όταν η 11η Σεπτεμβρίου ή η 15η Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα.

Φέτος, 11 Σεπτεμβρίου «πέφτει» Τρίτη και είναι η μέρα που οι μαθητές όλων των σχολείων θα δώσουν το ραντεβού της επιστροφής στα θρανία.

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η ώρα έναρξης ή λήξης των μαθημάτων μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ύστερα από απόφαση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

localStorage.clear();


Πηγή