Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Στα χέρια του συριακού καθεστώτος το 25% της Ανατολικής Γούτας

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν «πάνω από το 25%» του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της Ανατολικής Γούτας, μετά από σφοδρές μάχες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συριακά μέτωπα από την έναρξη του πολέμου.

Ο στρατός απέχει πλέον μόλις τρία χιλιόμετρα από την Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, όπως μεταδίδουν τα Reuters και AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ταχύτατη προέλαση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές και όχι μέσα σε πόλεις, εξήγησε το Παρατηρητήριο.

Ο Χάμζα Μπιρκντάρ, ένας εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης Τζαΐς Αλ Ισλάμ, της μεγαλύτερης στον θύλακα αυτόν, ανέφερε σε ηχητικό μήνυμα ότι οι μαχητές της αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στις ανατολικές περιοχές λόγω της “πολιτικής της καμμένης γης” που ακολουθεί η Δαμασκός. Διαβεβαίωσε όμως ότι ανασυντάσσονται και οχυρώνουν τις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και να τις απωθήσουν από τα εδάφη που κατέλαβαν.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ανατολική Γούτα, να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα και να απομακρυνθούν οι τραυματίες και οι ασθενείς.

localStorage.clear();


Πηγή