Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Στα 750 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μεταχείριση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων τους  θα ισχύουν από την 1η Απριλίου, αλλά η πλήρης εφαρμογή τους μπορεί να ανασταλεί έως το 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Υπό το βάρος των υφιστάμενων νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους περίπου 750 δισ. ευρώ, οι τράπεζες της Ευρωζώνης πασχίζουν να ξεπεράσουν την «κληρονομιά» της κρίσης χρέους, περιορίζοντας τις χορηγήσεις νέων δανείων και εξασθενώντας το αποτέλεσμα της νομισματικής στήριξης που η ΕΚΤ επιχειρεί να παράσχει με τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Θέλοντας να χαλαρώσει τις ανησυχίες για την αρχική της πρόταση, η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν αποτελούν δεσμευτικές προσδοκίες και θα χρησιμεύουν απλά ως τη βάση για έναν διάλογο με κάθε τράπεζα χωριστά σχετικά με τις προβλέψεις που αυτές σχηματίζουν για τα κόκκινα δάνειά τους., όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία δύο ετών για να σχηματίσουν πλήρη πρόβλεψη (στο 100%) για τα μη εξασφαλισμένα δάνεια, ενώ στην περίπτωση των εξασφαλισμένων «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να σχηματίζουν πλήρη πρόβλεψη μετά από μία επταετία.

localStorage.clear();


Πηγή