Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Στηρίζουν Χίλαρι οι τραπεζίτες

Δεν ανησυχεί η Wall Street με την προοπτική μια προεδρικής νίκης της Χίλαρι Κλίντον, καθώς η βιομηχανία των τραπεζών φαίνεται να την έχει υποστηρίξει οικονομικά, ενώ οι τιμές των μετοχών μειώνονται όταν η προεκλογική της εκστρατεία παρουσιάζει κάμψη.

Σε προσωπικό επίπεδο οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι εμπιστεύονται μία ρεαλιστική προσέγγιση από την ίδια ως προς τη διατήρηση της τραπεζικής λειτουργίας υπό το νομοθετικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκε το 2010. «Δεν νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται η Κλίντον όταν ξυπνάει το πρωί είναι η Wall Street» δηλώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος των τραπεζών.

Η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών άρχισε την προεκλογική εκστρατεία της με την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου «να χαλιναγωγήσει» την Wall Street.

Πιεζόμενη πολιτικά από την κριτική των Γερουσιαστών Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Ουόρεν η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών διακήρυξε: «Οι κανόνες του παιχνιδιού εξυπηρετούν αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή» υποσχόμενη ταυτόχρονα ότι θα αυξήσει τα τέλη των τραπεζικών συναλλαγών, αλλά και θα επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία των τραπεζών. Παράλληλα, παρότρυνε τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε διαχωρισμό της λειτουργίας των τραπεζών που έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο επιβίωσης.

Η Κλίντον έχει αντισταθεί στις προεκλογικές πιέσεις προοδευτικών κύκλων του Δημοκρατικού Κόμματος να αποδεχτεί την αναβίωση του νομοθετικού πλαισίου που στηρίζεται στο διαχωρισμό της εμπορικής από την επενδυτική δραστηριότητα των τραπεζών, ενώ είναι επιφυλακτική και στην επιβολή φορολογίας στις τραπεζικές συναλλαγές. Ωστόσο, η Κλίντον υποστηρίζει την επιβολή φορολογίας στις τραπεζικές εντολές που ακυρώνονται στο πλαίσιο των τραπεζικών συναλλαγών ταχείας διεκπεραίωσης.

Ωστόσο, αυτό που οι τραπεζίτες εκτιμούν περισσότερο στη Χίλαρι Κλίντον είναι ότι δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πολλοί από αυτούς, πιστεύουν ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος θα προκαλέσει προβλήματα στο διεθνές εμπόριο, αλλά και στη λειτουργία των χρηματαγορών.

«Αυτές είναι οι ανησυχίες των χρηματοοικονομικών γραφείων. Η ανησυχία για μία ενδεχόμενη επικράτηση του Τραμπ, κυριαρχεί στις σκέψεις των ανθρώπων» δηλώνει η Κάρεν Σάου Πέτρου της εταιρίας συμβούλων Federal Financial Analytics Inc, με αντικείμενο το συμβουλευτικό έργο στην επενδυτική νομοθεσία των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε εταιρίες που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα, αλλά και τα υποκαταστήματα τους, για κάθε 1 δολάριο που στέλνουν στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, προσφέρουν 10 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2012 οι ίδιες εταιρίες έδιναν διπλάσια οικονομική υποστήριξη στον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, απ’ ότι στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


Πηγή