Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Στη Βουλή η ενσωμάτωση Οδηγίας για τη συγκρισιμότητα τελών και λογαριασμούς πληρωμών

Ξεκίνησε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2014/93 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβούλιου της 23ης Ιουλίου 2014 για την συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών.

Πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται παράλληλα με το καθιερωμένο τραπεζικό σύστημα, εντός και εκτός των δικτύων του, και η Οδηγία θεσπίζει ενιαίους κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαφάνεια στη συγκρισιμότητα των τελών που χρεώνονται οι καταναλωτές.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει δυσκολίες που προκύπτουν κατά τις αλλαγές λογαριασμών πληρωμών, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα των λιανικών τραπεζικών υπηρεσιών.

Στόχος των διατάξεων, είναι οι καταναλωτές να μπορούν να κατανοούν τα τέλη, συγκρίνοντας προσφορές από διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και να είναι σε θέση να αποφασίζουν με πλήρη επίγνωση ποιοι λογαριασμοί προσαρμόζονται καλύτερα στις ανάγκες τους, ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η υφυπουργός είπε επίσης, ότι με την εφαρμογή της Οδηγίας θα γίνει ευκολότερο να αλλάξει ο καταναλωτής τον πάροχο, αν το επιθυμεί, και θα διευκολυνθεί η είσοδος και άλλων παρόχων στην ελληνική αγορά, γεγονός που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και τις επιλογές του καταναλωτή. Παράλληλα αναμένεται να διευκολυνθεί το διασυνοριακό άνοιγμα λογαριασμού πληρωμών για καταναλωτές εντός της ΕΕ και να αποφευχθούν οι διακρίσεις στους καταναλωτές με βάση τον τόπο διαμονής τους.

«Μέχρι σήμερα η έλλειψη διαφάνειας και συγκρισιμότητας των τελών και οι δυσκολίες αλλαγής λογαριασμού πληρωμών, δημιουργούσαν προβλήματα», επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης αναγνωρίζοντας ως αναμφισβήτητη την υποχρέωση της Ελλάδας να ενσωματώσει την Οδηγία. Ταυτόχρονα ωστόσο, πρόσθεσε πως υπάρχουν πιεστικά ζητήματα που θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει αντιμετωπίσει, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού – αλλά εκεί δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθετική κινητικότητα.

«Οι αντιφάσεις της πολιτικής σας έχουν ξεπεράσει τα όρια του ‘άλλα λέω και άλλα κάνω’ και πλέον είμαστε στο σημείο που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια που είναι αέρας κοπανιστός», σχολίασε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης και τόνισε πως «όλα τα ωραία που προβλέπει η Οδηγία ισχύουν για τους άλλους ευρωπαίους πολίτες, διότι οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται με τη θηλιά των capital control».

Η κυβέρνηση δίνει διαπιστευτήρια στους δανειστές, κατήγγειλε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής.

«Η Οδηγία είναι ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική της ΕΕ για τη διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής, για να υπογραμμίσει ότι ανοίγονται νέες κερδοφόρες αλλαγές για το κεφάλαιο.

«Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει σαφή στρατηγική να προστατεύσει τα συμφέροντα των φυσικών προσώπων, τα οποία συναλλάσσονται με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο με τις τράπεζές τους, ή ανοίγουν λογαριασμούς διασυνοριακά για εμπορικούς και άλλους σκοπούς», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

«Η ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας περί των οργανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μας βρίσκει σύμφωνους. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη της διασυνοριακής δραστηριότητας των παροχών υπηρεσιών πληρωμών, στη βελτίωση των επιλογών που έχουν οι καταναλωτές και στην αύξηση της ποιότητας και της διαφάνειας των προσφορών», είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.


Πηγή