Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Στη Γαλλία θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα 400 αιτούντες άσυλο και 350 ασυνόδευτοι ανήλικοι

Στη Γαλλία θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα 400 αιτούντες άσυλο και 350 ασυνόδευτοι ανήλικοι

Όπως έγινε γνωστό μετά τη σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, η Γαλλία θα προχωρήσει στη μετεγκατάσταση 400 αιτούντων άσυλο και 350 ασυνόδευτων παιδιών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η πρώτη ομάδα 50 ασυνόδευτων ανήλικων προγραμματίζεται να αναχωρήσει εντός του Ιουλίου.

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση 400 αιτούντων, πρόκειται για τη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί κατά τον περασμένο Ιανουάριο από τον κ. Κουμουτσάκο και τον Γάλλο υφυπουργό Εσωτερικών, Λοράν Νουνέζ. Σήμερα, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων των προς μετεγκατάσταση ατόμων, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα ξεκινήσουν εκ νέου το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Γαλλίας να αυξήσει τη συμμετοχή της στις αποστολές της Frontex στην Ελλάδα, ενώ οι κ. Κουμουτσάκος και Μεζονάβ υπογράμμισαν και την ιδιαίτερη σημασία που έχει η από κοινού διοργάνωση με τη Γαλλία πτήσεων για επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο προς τα κράτη προέλευσης τους. Το μέτρο αφορά μετανάστες που προέρχονται κυρίως από αφρικανικές χώρες.

Όσον αφορά στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τις βασικές ελληνικές προτεραιότητες για αποτελεσματική αλληλεγγύη, δίκαιη κατανομή βάρους, αποτελεσματικές επιστροφές και καταπολέμηση δικτύων διακινητών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «η ήδη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία στο μεταναστευτικό, κάνει σήμερα ένα ακόμα βήμα μπροστά. Πέραν των 400 αιτούντων άσυλο που επιβεβαιώθηκε ότι θα δεχθεί για μετεγκατάσταση η Γαλλία, συμφωνήθηκε και η τμηματική μετεγκατάσταση από την Ελλάδα 350 ασυνόδευτων ανηλίκων, από τις αρχές Ιουλίου. Συνεχίζουμε, έτσι, την πολύ καλή και ουσιαστική συνεργασία μας με τη Γαλλία στο μεταναστευτικό».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης τόνισε ότι «η κρίση του κορονοϊού διατάραξε τις προγραμματισμένες μετεγκαταστάσεις, η Γαλλία όμως παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα. Οι δύο χώρες μας συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέσπιση ενός πραγματικά αλληλέγγυου ευρωπαϊκού πλαισίου, τόσο για την υποδοχή των προσφύγων και τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων μας, όσο και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Πέραν των επειγόντων μέτρων, πρέπει να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Πηγή