Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Στη μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο και ο στρατός

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στη Ζάκυνθο, καθώς σε εξέλιξη είναι οι φωτιές σε Αναφωνήτρια, Βολίμες και Πόρτο Βρώμη, με τον στρατό να κινητοποιείται για να συνδράμει την Πυροσβεστική στην κατάσβεσή τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πύρινη λαίλαπα εντοπίζεται στην περιοχή της Αναφωνήτριας, καθώς έχει καταστραφεί ολοσχερώς ένα παλιό σπίτι, στο οποίο διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, ενώ κάηκε ακόμη ένα, σύμφωνα με το imerazante.gr. Μάλιστα, οι ένοικοι εγκατέλειψαν τελευταία στιγμή το σπίτι τους σε κατάσταση σοκ. Καταστράφηκαν επίσης δύο εστιατόρια έξω από τη Μονή Αναφωνήτριας, ενώ η ίδια η μονή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στους εξωτερικούς της χώρους.

Επίσης, τουλάχιστον τρεις παρακείμενες οικίες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, με τα επίγεια και τα εναέρια μέσα να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να σώσουν σπίτια και άλλες περιουσίες. Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτες καταστήματα και εστιατόρια, όπου χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές πως οι εκρήξεις από τις μπουκάλες υγραερίου ακούγονταν σε πολλά μέτρα απόσταση.

Εμφανίζονται διαρκώς νέα μέτωπα

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κάτοικοι, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην περιοχή για παν ενδεχόμενο. Η εντολή εκκένωσης του χωριού δεν είναι υποχρεωτική, με κάθε κάτοικο να αποφασίζει κατά βούληση αν θα μείνει στο σπίτι του ή θα το εγκαταλείψει.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την περιοχή του Ναυαγίου, ενώ τα άλλα προς Μαριές και Ορθονιές.

Στην περιοχή επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος έκαναν, μέχρι να πέσει η νύχτα, πέντε ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο όρος Σκοπός, λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου. Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι άνδρες, καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης τουριστών

Παράλληλα, σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες, από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και ενοικίασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Ενεργοποιήθηκε και ο στρατός

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ζακύνθου έχουν χωριστεί στα τρία μέτωπα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από άλλες υπηρεσίες. Στο νησί μετέβησαν αργά το βράδυ και ερπυστριοφόρα του στρατού, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

fotia-anafonitria-11-web_02

localStorage.clear();


Πηγή