Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Στη Ρωσία δεν κρύβεται πια η δυσαρέσκεια για τον πόλεμο -Οργισμένες σύζυγοι και μητέρες στρατιωτών διαδηλώνουν και πιέζουν

Απελπισμένες να σώσουν τους γιους και τους συζύγους τους από την πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, οι γυναίκες στη Ρωσία ασκούν πίεση στο Κρεμλίνο, σε ένα ακόμη δείγμα εξάπλωσης της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος.

Οι διάσπαρτες προσπάθειες των συζύγων και των μητέρων ενώθηκαν όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επιστράτευση των 300.000 εφέδρων στις 21 Σεπτεμβρίου, αναγκάζοντας τις αρχές στη Ρωσία να δώσουν προσοχή στο «κίνημα». Οι περιφερειάρχες συναντήθηκαν με ακτιβιστές και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν και ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια συνάντηση μαζί τους αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Φρίκη στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κάνουν εθνοκάθαρση μέσω βιασμών -Σε γυναίκες που κρεμούν λευκά πανιά στα σπίτια

Συναγερμός στην Ευρωβουλή: Ο «σεφ του Πούτιν» έστειλε ματωμένη βαριοπούλα με τη σφραγίδα της Wagner

Καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον ένατο μήνα του, οι προσπάθειες του Πούτιν να θωρακίσει τον πληθυσμό του από το κόστος των μαχών εξασθενούν και το Κρεμλίνο αγωνίζεται να μειώσει τον αντίκτυπο. Οι αρχές υπόσχονται μετρητά και άλλα οφέλη για τις οικογένειες όσων κλήθηκαν να πολεμήσουν και δεσμεύονται να βεβαιωθούν ότι οι στρατιώτες είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι.

Διαμαρτυρίες σε πάνω από 15 περιοχές της Ρωσίας για την αποστολή των στρατιωτών στην Ουκρανία

Διαμαρτυρίες συγγενών επιστρατευμένων Ρώσων κατά της αποστολής τους στο μέτωπο έχουν λάβει χώρα σε τουλάχιστον 15 περιοχές, με τη μεγαλύτερη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Verstka, ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης που είναι ένα από τα λίγα που καλύπτει το κίνημα. Τα αιτήματα των οικογενειών συνήθως δεν είναι πολιτικά, καθώς εστιάζουν στο να διασφαλίσουν ότι οι άντρες θα λάβουν επαρκή εκπαίδευση, εξοπλισμό και φροντίδα. Οι διαμαρτυρίες αυτές πλέον έχουν συγκεντρώσει την προσοχή των υψηλά ιστάμενων στο Κρεμλίνο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πούτιν κάλεσε τους αξιωματούχους να βεβαιωθούν ότι οι ανησυχίες θα αντιμετωπιστούν, δεσμευόμενος να μιλήσει ο ίδιος με τους ανθρώπους για να λάβει κάποια σχόλια για την κατάσταση.

Οι κυβερνήτες ορισμένων περιοχών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία υποσχέθηκαν να βοηθήσουν, αν και ακτιβιστές είπαν ότι τα αποτελέσματα ήταν, μέχρι στιγμής, περιορισμένα. Άλλοι αξιωματούχοι απέρριψαν κατηγορηματικά τις εκκλήσεις, λέγοντας ότι οι στρατιώτες στο μέτωπο είναι «ζωντανοί και είναι καλά».

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο, θέλουν να βελτιώσουν τις συνθήκες των στρατιωτών. Αλλά για αυτόν τον λόγο είναι πιο δύσκολο για τις αρχές να τους αγνοήσουν ή να χαρακτηρίσουν αυτές τις διαμαρτυρίες ως εξτρεμισμό ή ξένη επιρροή», δήλωσε η Ekaterina Schulmann, πολιτική επιστήμονας και συνεργάτης στην Ακαδημία Robert Bosch στο Βερολίνο.

Φθίνει η υποστήριξη των Ρώσων στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των Ρώσων στον πόλεμο έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα των πρώτων μηνών, πριν η αντεπίθεση της Ουκρανίας αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τεράστιες εκτάσεις. Η ανησυχία ενισχύθηκε με την ανακοίνωση της επιστράτευσης, η οποία προκάλεσε μια έξοδο έως και μισού εκατομμυρίου Ρώσων από τη χώρα.

Οι μητέρες των στρατιωτών αποτελούν πολιτική δύναμη στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, καθώς οι ακτιβιστές προσπαθούσαν να σώσουν τους γιους τους από τη σκληρή μεταχείριση. Το κίνημα ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, επιδιώκοντας να φέρει πίσω στρατιώτες που στάλθηκαν να πολεμήσουν στην περιοχή της Τσετσενίας. Αυτή τη φορά, μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τις οικογένειες είπε ότι έχει υποστηρικτές σε 89 πόλεις.

Η κρατική τηλεόραση δεν έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στις διαμαρτυρίες των οικογενειών, οι οποίες συζητούνται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βίντεο με θυμωμένες συζύγους που κατευθύνονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη για να σώσουν τους συγγενείς τους έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και κανένα από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Οι αρχές στη Ρωσία προειδοποιούν τους διαμαρτυρόμενους να σταματήσουν και απειλούν με συλλήψεις

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Verstka στις 9 Νοεμβρίου, η σύζυγος ενός από τους επιστρατευμένους είπε ότι ο διοικητής της μονάδας του αποκάλυψε ότι μόνο περίπου 30 από τους 200 άνδρες είχαν φτάσει σε ασφαλές σημείο αφού δέχθηκαν πυρά στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε μια μέρα αργότερα, μια ομάδα 20 γυναικών στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία ορκίστηκαν να πάνε στην πρώτη γραμμή για να φέρουν πίσω τους συζύγους, τους γιους και τους αδελφούς τους. «Αν δεν βγουν έξω και δεν μας βοηθήσουν, θα πάμε, κι εμείς και μία έγκυος», είπε μία από αυτές, προσθέτοντας ότι οι συγγενείς τους ήταν χωρίς πανοπλία ή κράνη και έσερναν τραυματισμένους συντρόφους τους.

Την στιγμή που τα «επίσημα χείλη» εκφράζουν συμπαράσταση, οι αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα. Μια ομάδα είπε ότι οι αρχές απείλησαν έναν από τους ακτιβιστές της, μια δασκάλα, με σύλληψη εάν δεν σιωπούσε. Οι αρχές προειδοποιούν, επίσης, τους συγγενείς ότι τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να σταματήσουν να διαμαρτύρονται.

Στις 22 Νοεμβρίου, ένας στρατιώτης από την περιοχή Αλτάι στη Σιβηρία, ο οποίος είχε απευθύνει έκκληση μέσω βίντεο στον κυβερνήτη για κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση για τη μονάδα του, δήλωσε μετανιωμένος και ευχαρίστησε τους αξιωματούχους για την παροχή του απαραίτητου στρατιωτικού κιτ.

«Βγάλαμε βιαστικά συμπεράσματα, σας ζητώ να με συγχωρήσετε. Έχουμε εξοπλιστεί πλήρως», είπε στο μήνυμα που αναρτήθηκε από τις περιφερειακές αρχές στο Telegram.


Πηγή