Δευτέρα , 19 Μάιος 2025

Στις 5 το απόγευμα η συνομιλία Τραμπ-Πούτιν: Αγωνία για το κρίσιμο τηλεφώνημα, τι εκτιμούν ότι θα γίνει

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος θα συνομιλήσουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες θα έχουν την προγραμματισμένη τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 17:00, ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδος), και 10:00 π.μ., ώρα Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Τα βλέμματα όλου του κόσμου στρέφονται τώρα στην κρίσιμη συνομιλία των δύο ηγετών, μετά την αποφασιστική παρέμβαση του Τραμπ στις διαπραγματεύσεις, καθώς δήλωσε απογοητευμένος για το πώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο διαλόγου με προοπτική συμφωνίας σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές προς τον πρόεδρο Πούτιν και τη στάση της Ρωσίας, αμφισβήτησε τη διάθεση της Μόσχας για ουσιαστικό ειρηνευτικό διάλογο.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση του Φινλανδού προέδρου Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, σημείωσε ότι ο Τραμπ χάνει την υπομονή του με τον Πούτιν. Ο Φινλανδός πρόεδρος υπογράμμισε, μάλιστα, πως ο Τραμπ και ο Πούτιν δεν πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη της Ουκρανίας χωρίς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να αυξηθεί», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα στο X. Η Ουκρανία επικεντρώνεται σε μια «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός» για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και «η Μόσχα πρέπει τώρα να διαπιστώσει τις συνέπειες της παρεμπόδισης της ειρηνευτικής διαδικασίας», ξεκαθάρισε.

Ο Πούτιν πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι

Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg, αναμένοντας την κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν, υπογραμμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει πως έχει το πάνω χέρι ενόψει της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αποτρέψουν τον Αμερικανό πρόεδρο από το να προωθήσει εσπευσμένα μια συμφωνία.

Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν τις άμυνες της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους ώστε να πάρουν τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών που έχει διεκδικήσει για λογαριασμό της Ρωσίας, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις σκέψεις του Ρώσου προέδρου και ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας ιδιωτικές συνομιλίες. 

Αυτό σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις στον Τραμπ όταν οι δύο ηγέτες μιλήσουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλει μια διευθέτηση πάραυτα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με τη σειρά του, πιέζει για ένα γρήγορο τέλος σε έναν πόλεμο που διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει υποστηρίξει ότι μόνο αυτός μπορεί να κλειδώσει μια συμφωνία σε μια απευθείας συνομιλία με τον Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης, από την πλευρά του, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμος να σταματήσει να πολεμά, καθώς τα στρατεύματά του προελαύνουν αργά στο πεδίο της μάχης, κι αυτό έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πιεστεί να παραχωρήσει περισσότερο έδαφος.

«Δυστυχώς, εκεί που βρισκόμαστε στον πόλεμο, δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», εξήγησε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Carnegie Endowment, σε συνέδριο στο Ταλίν της Εσθονίας, την Κυριακή. 

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να ενημερώσει τον Ζελένσκι και ορισμένους από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ μόλις ολοκληρώσει τη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η οριακή υπομονή του Τραμπ και τα «θέλω» του Πούτιν

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ απειλούν δε τη Μόσχα με περισσότερες κυρώσεις αν δεν αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αν και το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ρωσία δεν συγκινείται από τις απειλές για περαιτέρω κυρώσεις και ότι δεν θα πείσουν τον Πούτιν να αλλάξει τους πολεμικούς του στόχους.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, μίλησε στο Bloomberg και εξήγησε: «Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την κατάρρευση των συνομιλιών. Προσπαθεί να ελιχθεί έτσι ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν παράλληλα με τη στρατιωτική επίθεση».

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ πραγματοποίησε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και για το ότι ο Πούτιν πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τη γραμμή του Κρεμλίνου φαίνεται να την έδωσαν οι Ρώσοι διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή στις πρώτες απευθείας συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους εδώ και τρία χρόνια. Απαίτησαν οι ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες η Ρωσία διεκδικεί ως έδαφός της, αλλά ποτέ δεν έχει ελέγξει πλήρως.

Ο κίνδυνος, τώρα, για τον Πούτιν όμως είναι να υπερβάλει εαυτόν και να ωθήσει τον Τραμπ να κάνει πράξη την απειλή του για περισσότερες κυρώσεις προκειμένου να τερματιστεί αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκαλέσει «λουτρό αίματος» στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει κατ’ ιδίαν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει να προχωρήσει ένα νομοσχέδιο για τις κυρώσεις που έχει προετοιμάσει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αν η Ρωσία δεν υποχωρήσει, και μπορεί να πει στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, καταλήγει το Bloomberg.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη: Έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία και πολιτική λύση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πρόσφατη έξαρση της βίας στην …

Daily-News.GR