Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Στον αέρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των εγχώριων τραπεζών αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλεί η αποχή από τους πλειστηριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, που αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ζητώντας την αλλαγή του πλαισίου διεξαγωγής τους.

Η απόφαση της αποχής ελήφθη το Σάββατο, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών -Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου, με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά και σήμερα γνωστοποιήθηκε στους συμβολαιογράφους, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι στο στόχαστρο επιθέσεων.

Να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς ζήτησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, σε παρέμβαση του στο Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ελληνικού θέματος.

Στη συζήτηση για την Ελλάδα, το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Για θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, κυρίως για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να λάβει δράση για την προστασία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι απειλούνται με επιθέσεις.

Τι λένε οι τράπεζες

«Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), με αφορμή την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από τους πλειστηριασμούς έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει η ΕΕΤ, «μετά την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου για αποχή των μελών τους από πλειστηριασμούς έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, τα μέλη των εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας απέχουν πλέον από τη διαδικασία, είτε αυτή διεξάγεται με φυσικό, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο. Επομένως, είναι αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι».

Η ΕΕΤ επισημαίνει ότι «το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες».

Τονίζει επιπλέον ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες», συνεχίζει η ΕΕΤ.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».

localStorage.clear();


Πηγή