Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Στο Ηράκλειο ο Χρ. Τριαντόπουλος: Συσκέψεις για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Στο Ηράκλειο βρέθηκε την Παρασκευή (15/4) ο Χρήστος Τριαντόπουλος, όπου είχε συναντήσεις και συσκέψεις για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου.

Ο υφυπουργός παρά τα Πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, συμμετείχε στις συσκέψεις σχετικά με τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, με στόχο -όπως είπε- αυτές να προχωρήσουν «με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα». Ο κ. Τριαντόπουλος είχε συνάντηση στη ΔΟΥ Ηρακλείου, όπου με τους υπηρεσιακούς παράγοντες αξιολογήθηκε, όπως τόνισε, η πορεία της απαλλαγής και της επανεκκαθάρισης από τον ΕΝΦΙΑ.

«Ήδη η αυτοματοποιημένη διαδικασία των δικαιούχων μέσα από το arogi.gov.gr έχει ολοκληρωθεί, έχει προχωρήσει ο επανεκκαθαρισμός έτσι ώστε να έχει μέσα στο πληροφοριακό σύστημα μηδενιστεί και να επιστραφεί, αν κάποιος είχε δώσει χρήματα και εφόσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ του κτιρίου το οποίο είναι απαλλασσόμενο λόγω του σεισμού» ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Επί του θέματος πρόσθεσε ότι παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής για τους πολίτες που δεν έχει γίνει αυτοματοποιημένα η εκκαθάριση, μέσα από την πλατφόρμα myaade έτσι, ώστε «να μπορούν να στέλνουν τα προβλεπόμενα έγγραφα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για να έχουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ». Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε μάλιστα ότι η απαλλαγή θα είναι τουλάχιστον για μια τριετία.

Τριαντόπουλος: Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρώτης αρωγή

Σε επίσκεψη που έκανε στο ΤΕΕ /ΤΑΚ ο κ. Τριαντόπουλος συζήτησε και ενημερώθηκε για το πώς προχωρά η διαδικασία κατάρτισης και υποβολής των φακέλων προς το γραφείο της ΔΑΕΦΚ.

«Το κρίσιμο σημείο είναι πότε θα μπορέσουν και πόσο γρήγορα θα κατατεθούν οι φάκελοι για την αδειοδότηση των κτιρίων, ώστε να αρχίζουν να χτίζονται ή να επισκευάζονται τα σπίτια», είπε ο κ. Τριαντόπουλος και συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 189 φάκελοι, από τους οποίους οι 91 έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και οι υπόλοιποι είναι σε φάση αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες που πρέπει να διενεργηθούν, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που αναδεικνύει την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των σεισμόπληκτων, των μηχανικών τους -που πρέπει να κάνουν το φάκελο- και της υπηρεσίας», η οποία -όπως ανακοίνωσε- θα ενισχυθεί με την πρόσληψη 30 ακόμη ατόμων που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο κ. Τριαντόπουλος επανέλαβε ότι βασικό μέλημα είναι η διαδικασία να προχωράει όσο πιο γρήγορα γίνεται, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν δοθεί 60 εκατ. ευρώ για την πρώτη αρωγή.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρώτης αρωγής μέσα από την arogi.gov.gr, όπου μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 60 εκατ. σε 6.300 δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα» είπε ο κ. Τριαντόπουλος.

«Πρόκειται για την πιο μεγάλη σε όρους χρηματοδότησης και διοχέτευσης πόρων άμεση στήριξη που έχει δοθεί σε μια περιοχή μετά από μια φυσική καταστροφή», σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και καταλήγοντας σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό «υπογραμμίζεται και η κατεύθυνση που έχουμε από τον πρωθυπουργό, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν να δώσουμε τα χρήματα γρήγορα και δίκαια σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να έχουν τα χρήματα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες υποβολής των φακέλων».


Πηγή