Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια ο Μητσοτάκης

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρωί, συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και με το Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το παράκτιο περιπολικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Τοξότης», το οποίο συμμετέχει και σε διασώσεις προσφύγων – μεταναστών.

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης, μετέβη στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και το χωριό Μόρια, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή, λόγω του προσφυγικού.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μόριας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε τα εξής:

«Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι, δυστυχώς, όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολύ μεγάλης ανεπάρκειας από την Κυβέρνηση στα ζητήματα διαχείρισης προσφυγικού προβλήματος. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το hot spot της Μόριας και πριν από ένα χρόνο. Και, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σε μια σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί, συμφωνήσαμε σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά βασικές πτυχές αυτής της στρατηγικής δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Βασική πτυχή της στρατηγικής που είχαμε συμφωνήσει είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ο περιορισμός των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε».

«Το ζήτημα της αποσυμφόρησης είναι μείζον ζήτημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ένας αριθμός ο οποίος, όταν ξεπεραστεί, ξεπερνάμε τις δυνατότητες και των χώρων που υπάρχουν, αλλά και των τοπικών κοινωνιών να διαχειριστούν αυτούς τους αριθμούς. Το πρόβλημα της αύξησης των αριθμών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, και στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου υπήρχε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης. Γνωρίζετε πόσο καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα έστω και οι λίγοι, οι οποίοι έρχονται κάθε εβδομάδα στα νησιά, να αυξάνονται στον συνολικό αριθμό. Διότι, δυστυχώς, οι επαναπροωθήσεις, οι επιστροφές, οι απομακρύνσεις από το νησί είναι λιγότερες σε σχέση με αυτούς οι οποίοι και σήμερα έρχονται», είπε ακόμη.


Πηγή