Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο΄ Ράιλι, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα επισκέφθηκε σήμερα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την Έμιλι Ο΄ Ράιλι ξενάγησαν στο χώρο ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, και ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Ο κ. Μπαλάφας μετέφερε το μήνυμα στην Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια ότι «το κύριο ζητούμενο γι’ αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας είναι ένα πανευρωπαϊκό κοινό σύστημα, ένας μηχανισμός αλληλεγγύης που θα μοιράζει τα βάρη σε όλη την Ευρώπη και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα βασίζεται στη μετεγκατάσταση αναλογικά για να έχουν όλοι τις ευθύνες για ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό».

Σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψή της, η κ. Ο΄ Ράιλι χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα όσα είδε στον Ελαιώνα. Ανέφερε, επίσης, ότι «για πολλά χρόνια παρακολουθούμε όλοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα, έχουμε δει τους αγώνες που έχει δώσει η Ελλάδα, την οικονομική κρίση και την εντυπωσιακή φιλία και αλληλεγγύη που οι Έλληνες έχουν δείξει στους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και σε άλλα παρόμοια κέντρα φιλοξενίας».

Η ίδια παρατήρησε ότι «ξέρουμε τα κενά που υπάρχουν στην αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα αυτό και ως Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια μπορώ να κάνω πολύ λίγα στον τομέα αυτό, κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με τη διαφάνεια, να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει εδώ, γνωρίζουν τη χρηματοδότηση που δίνεται και πώς αυτή διοχετεύεται και να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι προστατεύονται εδώ».

Τέλος, εξομολογήθηκε ότι «αντιστάθηκα στο να έρθω εδώ γιατί κάποιες φορές είναι πολύ εύκολο να έρθεις και να κάνεις μια δήλωση σχεδόν προσποιούμενος ότι μπορείς να κάνεις περισσότερα από όσα μπορείς στην πραγματικότητα», αλλά συμπλήρωσε ότι «τελικά όλοι πρέπει να γίνουμε μάρτυρες του τι βιώνουν οι Έλληνες και πόσα παρέχουν και τι βιώνουν οι άνθρωποι που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας».

Η Έμιλι Ο΄ Ράιλι, που ανέλαβε τα καθήκοντά της ως Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια την 1η Οκτωβρίου 2013, ξεκίνησε σήμερα την επίσκεψή της στην Ελλάδα και θα παραμείνει στη χώρα ως την ερχόμενη Πέμπτη. Πραγματοποίησε μεταξύ άλλων επαφές με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και συνεργασία με τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη. Αύριο η Έμιλι Ο΄ Ράιλι θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

localStorage.clear();


Πηγή