Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Στο Κογκρέσο και όχι στον λαό θα τεθεί για έγκριση η νέα συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία

Νέα συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες FARC ανακοίνωσε πως θα υπογράψει αύριο η κυβέρνηση της Κολομβίας, μετά την απόρριψη της προηγούμενης συμφωνίας στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα τον περασμένο μήνα.

Η νέα αναθεωρημένη συμφωνία θα υποβληθεί στο Κογκρέσο για έγκριση και όχι στο λαό, όπως σημειώνει το BBC.

Ωστόσο η αντιπολίτευση επιμένει πως και η νέα συμφωνία δεν προχωρεί αρκετά στο θέμα της τιμωρίας των ανταρτών για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συμφωνία έχει στόχο να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα κι έχει κοστίσει πάνω από 220.000 ανθρώπινες ζωές.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες ο πρόεδρος της Κολομβίας Μανουέλ Σάντος τόνισε: «Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το επώδυνο κεφάλαιο της ιστορίας μας που έχει βυθίσει στη θλίψη και επηρεάσει εκατομμύρια Κολομβιανούς εδώ και μισό αιώνα».

Η πρώτη συμφωνία υπεγράφη πριν δυο μήνες αλλά απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου με τους αντιπάλους της κυβέρνησης- με πρώτο τον πρώην πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε- να υποστηρίζουν πως ευνοούσε σε μεγάλο βαθμό τους αντάρτες.

Η οργάνωση Farc και οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης εργάστηκαν σκληρά και προχώρησαν σε πάνω από 50 αλλαγές, όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, για να είναι η νέα συμφωνία αποδεκτή από τους συντηρητικούς Κολομβιανούς. Ο Ουρίμπε και άλλοι σκεπτικιστές εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως οι αλλαγές που έγιναν είναι «διακοσμητικές».

Ο πρόεδρος Σάντος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαπραγματεύσεων παρά το αίτημα Ουρίμπε για συνάντηση με την ηγεσία της FARC ώστε να συζητήσει τις ανησυχίες του. «Η νέα συμφωνία πιθανώς δεν θα ικανοποιεί τους πάντες αλλά αυτό συμβαίνει με τις ειρηνευτικές συμφωνίες. Πάντα υπάρχουν επικριτικές φωνές, είναι κατανοητό και σεβαστό» τόνισε ο Σάντος.


Πηγή