Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Στο «σφυρί» σούπερ γιοτ φιλορώσου ολιγάρχη που κατασχέθηκε στην Κροατία -Τα έσοδα στην Ουκρανία

Σε δημοπρασία θα διατεθεί ένα σούπερ γιοτ αξίας 200 εκατ. δολαρίων, που κατασχέθηκε νωρίτερα φέτος στην Κροατία και ανήκει στον ολιγάρχη και φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Βίκτορ Μέντβεντσουκ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας, δικαστήριο στην Κροατία απεφάνθη ότι το μήκους 92,5 σούπερ γιοτ Royal Romance τού Μέντβεντσουκ πρέπει να μεταφερθεί στην Ουκρανική Υπηρεσία Ανάκτησης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΑRMA), η οποία θα το βγάλει «στο σφυρί».

Ο Ρώοος προέδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον φιλορώσο Ουκρανό ολιγάρχη Βίκτορ Μέντεντσουκ τον Μάιο του 2021 στο Κρεμλίνο
Ο Ρώοος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον φιλορώσο Ουκρανό ολιγάρχη Βίκτορ Μέντβεντσουκ τον Μάιο του 2021, στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Θα είναι η πρώτη τέτοια δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τον λαό της Ουκρανίας, αφότου δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν περιορισμούς στα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ολιγαρχών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Βόρεια Μακεδονία: Χορήγησαν υπηκοότητα σε Ουκρανό ολιγάρχη που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ

Σούπερ γιοτ του Πούτιν άλλαξε όνομα από «Graceful» σε «Φάλαινα δολοφόνος» και διέφυγε τις κυρώσεις -Πώς ξέφυγε

Ο 68χρονος φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός Μέντβεντσουκ συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο στην πατρίδα του, οι Αρχές της οποίας τον παρέδωσαν το Σεπτέμβριο στη Ρωσία, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων. Συχνά αναφέρεται ως ο «πρίγκιπας του σκότους» τής ουκρανικής πολιτικής σκηνής και ο Πούτιν έχει βαφτίσει την κόρη του, Ντάρια.

Η ARMA, μια ειδική υπηρεσία της ουκρανικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει τον εντοπισμό, την ανάκτηση και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων προϊόντων διαφθοράς, ανέφερε ότι στελέχη της μετέβησαν στην Κροατία και επιθεώρησαν το σούπερ γιοτ.

Η κροατική αστυνομία έκανε έφοδο στο γιοτ τον περασμένο μήνα, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του FBI, στο πλαίσιο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης εις βάρος του Μέντβεντσουκ και της συζύγου του, Οξάνα Μαρτσένκο, για ξέπλυμα χρήματος.

To σούπερ γιοτ Royal Romance ναυπηγήθηκε από την ολλανδική Feadship το 2005 και μπορεί να φιλοξενήσει 14 επισκέπτες και 21μελές πλήρωμα, ενώ διαθέτει και πισίνα, πλάτους τεσσάρων μέτρων, με καταρράκτη.


Πηγή