Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Στροφή Τραμπ υπέρ της Τουρκίας: Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας

Το όνομα του απόστρατου στρατηγού Μάικλ Φλιν, ακούγεται όλο και περισσότερο ως πιθανή επιλογή για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Πρόκειται για έναν στρατηγό ο οποίος είχε ουσιαστικό ρόλο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πολλές φορές μιλώντας πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Παράλληλα, συμβουλεύει ιδιωτικά τον Τραμπ σε ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. «Ο ίδιος, ασκεί μία ήρεμη επιρροή στον Τραμπ» ανέφερε πηγή που έχει γνώση για την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να επιλεγούν τα στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο οι απόψεις του γέρνουν σταθερά προς την πλευρά της Τουρκίας.

Μάλιστα τη θέση ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσουν μέγιστη προτεραιότητα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική τις εκφράζει με άρθρο του την ημέρα των εκλογών.

Ο απόστρατος αντιστράτηγος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάικλ Φλιν υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Hill» ότι θα «πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα καθώς και πηγή σταθερότητας στην περιοχή».

Μάλιστα λέει πως η στάση της κυβέρνησης Ομπάμα να κρατά αποστάσεις από την Άγκυρα δεν ήταν σοφή.

«Πρέπει να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική και να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας», γράφει.

Αναφερόμενος στο αίτημα της Αγκυρας προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν ο Μάικλ Φλιν τάσσεται υπέρ αυτής.

«Τι θα είχαμε κάνει εμείς εάν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ακούγαμε στις ειδήσεις ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζει σε μια ωραία βίλα σε κάποιο θέρετρο της Τουρκίας ενώ παράλληλα διοικεί 160 σχολές που χρηματοδοτούνται από τους Τούρκους φορολογούμενους;» γράφει ο Φλιν.


Πηγή