Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Στρώνει «χαλί» επαναδιαπραγμάτευσης η ΝΔ

Με το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από την κυβέρνηση να βρίσκεται πάντοτε στη μεγάλη εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρούν να καταστρώσουν τη στρατηγική τόσο για την επάνοδο στην εξουσία, όσο και για την επόμενη μέρα που θα είναι και η πιο δύσκολη.

Ήδη, στη ΝΔ έχουν ξεκινήσει με εντολή της ηγεσίας να καταγράφουν τις προτεραιότητες αλλά και τις μεγάλες δυσκολίες που θα «προικοδοτήσει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Έτσι, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρούν να αποτυπώσουν ανάγλυφα με νούμερα και συγκεκριμένα θέματα τις καταστροφές της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, προκειμένου να τεθούν και οι πρώτοι στόχοι «ανάρρωσης» της οικονομίας και των στρεβλώσεων που δημιούργησε η τελευταία. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, γεγονός που συνομολογούν άπαντες στη ΝΔ, με τον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού, Τάκη Θεοδωρικάκο να σημειώνει σε συνέντευξή του πως «το 2017 θα είναι μία δύσκολη χρονιά».

Με τον τρόπο αυτό ωστόσο, την ώρα που το καταστροφικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης είναι πιο ορατό από ποτέ, στη ΝΔ επιχειρούν να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών σε χαμηλά και αν μη τι άλλο ρεαλιστικά επίπεδα. «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να διορθωθούν τα εγκληματικά λάθη δύο ετών» σημειώνουν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ωστόσο πως όλες οι κινήσεις της Πειραιώς θα τίθενται με γνώμονα τη Συμφωνία Αλήθειας και το διαφορετικό μείγμα πολιτικής, βασισμένο στις φοροελαφρύνσεις και την επίτευξη υψηλών στόχων ανάπτυξης συνάμα με προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θα γίνει σε βάθος διετίας. Αρχικά, σύμφωνα με το πλάνο της ΝΔ, θα προβλέπεται η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια: στο 24% κατά τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5% σε συνδυασμό με μία μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέσα σε δύο χρόνια, κατά 30%.

Την ίδια ώρα, ως αντιστάθμισμα στις φοροελαφρύνσεις που θα δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία και τις παραγωγικές δυνάμεις, στη ΝΔ επιχειρούν να αποκρυσταλλώσουν τους κωδικούς από τους οποίους θα προέλθει η εξοικονόμηση πόρων από το Δημόσιο, ύψους σχεδόν δύο δισ. ευρώ. Επιχειρώντας δε να απαντήσουν στις μόνιμες κυβερνητικές βολές, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν πως δεν θα θιγούν τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η Παιδεία και η Υγεία, τονίζοντας πως η εξοικονόμηση θα προέλθει από τον εξορθολογισμό των δαπανών αλλά σε βάθος χρόνου και από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο σύνολο του Δημοσίου.

Για να δρομολογηθούν ωστόσο όλες αυτές οι αλλαγές, αντιδιαμετρικά αντίθετες από τις σημερινές πρακτικές της κυβέρνησης, στη ΝΔ τονίζουν πως πρέπει και οι δανειστές να αφήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο, αποδεχόμενοι τις προβλέψεις για πλεονάσματα 2% έναντι των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μεσοπρόθεσμα. Και ως «τυράκι» προς την πλευρά των πιστωτών για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτάσσουν την ιδιοκτησία ενός ριζικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε όλο το εύρος και τα πεδία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο σε αντίθεση με τις σημερινές πρακτικές, θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο στις επενδύσεις αλλά και να δρομολογήσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν εκ νέου ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία.


Πηγή