Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Στόλτενμπεργκ: Καλεί την Τουρκία να μην εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε τη στάση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε νωρίτερα πως θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε τη βεβήλωση του Κορανίου από εξτρεμιστή σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Στοκχόλμη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι πολύτιμο αγαθό στη Σουηδία και σε όλες τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Για αυτόν τον λόγο, οι ανάρμοστες πράξεις δεν θεωρούνται αυτομάτως παράνομες».

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σουηδοδανός ακροδεξιός Ράσμους Πάλουνταν έκαψε αντίτυπο του Κορανίου στη διάρκεια διαδήλωσης στη Στοκχόλμη, διαμαρτυρόμενος για τα εμπόδια που βάζει η Άγκυρα στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε (αυτήν τη διαμαρτυρία) με πολύ ξεκάθαρους όρους», υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξή του στην Die Welt.

»Μπλόκο» Ερντογάν και αντίδραση Στόλτενμπεργκ

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Στοκχόλμη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Άγκυρας ύστερα από αυτό το επεισόδιο.

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως είναι «απολύτως αντίθετος σε τέτοιου είδους προσβολές» και κατά συνέπεια «σε αυτήν τη συμπεριφορά που είδαμε στους δρόμους της Στοκχόλμης».

Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου «μνημόνιο κατανόησης», η Άγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση προσώπων που οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για «τρομοκρατία» ή συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ερντογάν το 2016.

Παρόλα αυτά, ο Στόλτενμπεργκ θεωρεί ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία ήταν αρκετά συνεργάσιμη στις διαβουλεύσεις για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η διαδικασία δεν πρέπει να ναυαγήσει στην τελική ευθεία. «Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και φυσικά με τη σύμμαχό μας Τουρκία», συμπλήρωσε.

Επισημαίνοντας ότι 28 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «ζητώ από τους υπόλοιπους συμμάχους – την Ουγγαρία και την Τουρκία – να επισπεύσουν τις διαδικασίες στα κοινοβούλιά τους».


Πηγή