Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Στόχος κυβερνοεπίθεσης και το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι εκατοντάδες υπολογιστές του έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες υποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση εναντίον συστημάτων σε δεκάδες χώρες.

Μια εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, η Ιρίνα Βολκ, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η επίθεση επιχειρήθηκε με κακόβουλο λογισμικό το οποίο πλήττει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, εκμεταλλευόμενο αδυναμίες του.

Περίπου 1.000 υπολογιστές του υπουργείου μολύνθηκαν και μπήκαν σε καραντίνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, που επέμεινε πως η επίθεση έχει αποκρουστεί. Μια πηγή ενήμερη για την επίθεση διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι το υπουργείο δεν απώλεσε δεδομένα στις επιθέσεις αυτές.

Στόχος επίθεσης ανακοίνωσε ότι έγινε και η ρωσική τράπεζα Sberbank, το μεγαλύτερο ταμιευτήριο της χώρας, που όμως επίσης διαβεβαίωσε ότι κατάφερε να την αποκρούσει.

«Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας εντόπισαν έγκαιρα τις προσπάθειες παρείσφρησης στις υποδομές της τράπεζας. Το δίκτυο της τράπεζας έχει εγκατεστημένα προγράμματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων. Ο ιός δεν παραβίασε το σύστημα», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της τράπεζας.

Η Microsoft, η αμερικανική εταιρεία-κολοσσός του λογισμικού, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα που προκαλούσε το κακόβουλο λογισμικό WannaCrypt, αξιοποιώντας μια ήδη γνωστή αδυναμία ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows. Το κακόβουλο πρόγραμμα αυτό κλειδώνει τους υπολογιστές και δεν επιτρέπει στους κατόχους τους την πρόσβαση αν δεν πληρώσουν τον δράστη της επίθεσης. Για αυτού του είδους τα κακόβουλα προγράμματα οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας χρησιμοποιούν τον (σ.σ. αμετάφραστο, αλλά αυτοεπεξηγηματικό) όρο ransomware.

Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab, μέχρι στιγμής έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον 45.000 επιθέσεων συστήματα σε 74 χώρες, με τα περισσότερα από τα επιχειρούμενα πλήγματα να καταγράφονται στη Ρωσία.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων, της Deutsche Bahn, επλήγησαν από κακόβουλο λογισμικό χθες καθώς μια κυβερνοεπίθεση δίχως προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο κλείδωσε χιλιάδες υπολογιστές, σημειώνουν γερμανικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Bild γράφει πως πολλές από τις οθόνες που προβάλλουν πληροφορίες δρομολογίων σε διάφορους σταθμούς—στη Φραγκφούρτη και στο Νόιστατ, μεταξύ άλλων—αντ’ αυτών εμφάνιζαν μηνύματα του κακόβουλου λογισμικού WannaCrypt.

Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας πληροφοριών (BSI) εξέδωσε αργά χθες Παρασκευή μια προειδοποίηση που επισημαίνει ότι το ransomware εξαπλώνεται μέσω δικτύων φαινομενικά από μόνο του και κάλεσε να γίνει το ταχύτερο εγκατάσταση ενημερώσεων ασφαλείας σε συστήματα με το λειτουργικό σύστημα Windows.

Μηνύματα σφάλματος του κακόβουλου λογισμικού, το οποίο κλειδώνει τα συστήματα κι απαιτεί να γίνει μια πληρωμή για την αποκατάσταση της πρόσβασης σε αυτά, εμφανίστηκαν επίσης σε υπολογιστές νοσοκομείων της Βρετανίας, του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας—συνολικά, σε πάνω από 90 χώρες. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab κατέγραψε περίπου 45.000 τέτοιου είδους επιθέσεις παγκοσμίως, τις περισσότερες στη Ρωσία. Η Microsoft, η παραγωγός του λειτουργικού συστήματος Windows, επισήμανε ότι έχει εκδώσει ενημέρωση ασφαλείας για την αντιμετώπιση της απειλής.

localStorage.clear();


Πηγή