Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Συγκλονιστικές ιστορίες απελπισίας από την πόλη της 13 εκατ. κατοίκων της Κίνας που μπήκε σε σκληρό lockdown | ΚΟΣΜΟΣ

Η πολιτική της μηδενικής Covid που ακολουθεί η Κίνα έχει επικριθεί ευρέως, ενώ οι ιστορίες που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν μια αλλη, παραλληλη παραγματικότητα.

Το CNN σε άρθρο του εξηγεί την πολιτική αυτή της μηδενικής Covid που ακολουθει η Κίνα, αναφέρεται σε ιστορίες πραγματικης απελπισίας που ερχονται στο φως και αναδεικνύει την κριτική που ασκείται για τη στρατηγική αυτή που εφαρμόζεται κάτω από μεγαλύτερη πίεση τώρα καθώς πλησιάζουν η Κινεζική Πρωτοχρονιά αλλά και η Εναρξη των Χειμερικών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κινεζική πόλη Xi’an, μια πόλη 13 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μπει σε αυστηρό lockdown από τις 23 Δεκεμβρίου, καθώς παλεύει με τη χειρότερη επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μετά τη Ουχάν.

Ωστόσο, οι τοπικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δημόσια κατακραυγή για τα δυσανάλογα σκληρά μέτρα που έλαβαν, με τους επικριτές τους να υποστηρίζουν ότι τελικά βλάπτουν τις ζωές εκείνων που υποτίθεται ότι προστατεύουν.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από αναρτήσεις κατοίκων που λένε ότι δεν έλαβαν τρόφιμα, βασικές προμήθειες, ακόμη και ιατρική περίθαλψη -σκιαγραφώντας μια εικόνα δυσλειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς αυξάνεται η πίεση στους τοπικούς αξιωματούχους να περιορίσουν τον Covid.

Ιστορίες απελπισίας στην κινεζική πόλη που μπήκε σε lockdown

Μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη φέρεται να απομακρύνθηκε από ένα νοσοκομείο την Πρωτοχρονιά επειδή δεν είχε έγκυρο τεστ Covid-19, σύμφωνα με μια ανάρτηση από χρήστη που δήλωσε ότι ήταν ανιψιά της γυναίκας.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου δείχνει τη γυναίκα να κάθεται κάπου έξω με μια λίμνη αίματος γύρω από τα πόδια της. Τελικά εισήχθη δύο ώρες αργότερα – αλλά απέβαλλε, ανέφερε η ανάρτηση, η οποία κοινοποιήθηκε ευρέως στην κινεζική πλατφόρμα Weibo, πριν διαγραφεί.

Ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου Xi’an Gaoxin, όπου η γυναίκα αναζήτησε περίθαλψη, δήλωσε στο CNN ότι ερευνούσαν το περιστατικό και ότι το νοσοκομείο αρχικά δεν δέχτηκε τη γυναίκα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς Covid-19, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Στο Xiaohongshu, την κινεζική πλατφόρμα που μοιάζει με το Instagram, μια χρήστης έκανε έκκληση για βοήθεια την Κυριακή, αφού ένα τοπικό νοσοκομείο αρνήθηκε να δεχτεί τον πατέρα της, ο οποίος μόλις είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, επειδή ζούσαν σε μια «περιοχή μεσαίου κινδύνου» της πόλης.

Αργότερα ενημέρωσε την ανάρτηση, λέγοντας ότι τελικά έγινε ένα επείγον χειρουργείο στον πατέρα της, όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε μετά από αρκετές ώρες αναμονής. «Η καθυστέρηση ήταν πολύ μεγάλη και η διάσωση απέτυχε. Δεν έχω πια πατέρα», έγραψε.

Η γυναίκα δημοσίευσε περισσότερες λεπτομέρειες στο Weibo το βράδυ της Τετάρτης. Η ανάρτησή της έγινε αμέσως viral, συγκεντρώνοντας 630.000 likes και είχε κοινοποιηθεί περισσότερες από 110.000 φορές μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο έδειχνε μια γυναίκα σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας την Πρωτοχρονιά, να παρακαλά έναν εργαζόμενο στον έλεγχο-Covid για σερβιέτες. Στην ανάρτηση, που προβλήθηκε δεκάδες εκατομμύρια φορές πριν αφαιρεθεί, η γυναίκα είπε ότι είχε προσπαθήσει να καλέσει πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες για να ζητήσει προϊόντα για την περίοδό της – χωρίς αποτέλεσμα.

Η γυναίκα σε ανάρτησή της αργότερα ανέφερε ότι έλαβε τελικά προμήθειες από τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο καραντίνας και δήλωσε ότι μετάνιωσε που τράβηξε το αρχικό βίντεο.

Το CNN.com που παραθέτει αυτές τις ιστορίες σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη γνησιότητα των βίντεο και των αναρτήσεων, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει σχόλιο από όλους τους εμπλεκομένους χωρίς να λάβει απάντηση.

Η Xi'an βρίσκεται σε lockdown από τις 23 Δεκεμβρίου για να ελεγχθεί η επιδημία
Η Xi’an βρίσκεται σε lockdown από τις 23 Δεκεμβρίου για να ελεγχθεί η επιδημία

Κριτική και οργή για τα αυστηρά lockdown

Στο διαδίκτυο πολλοί κάνουν λόγο για μια παράλληλη θυσία στο όνομα του ελέγχου της επιδημίας. «Κανείς δεν νοιάζεται από τι πεθαίνεις – εκτός και αν είναι από τον Covid-19», έγραψε ένας χρήστης του Weibo.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, αξιωματούχοι της εν λόγω πόλης δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι τα νοσοκομεία «δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη δικαιολογία της πρόληψης και του ελέγχου της επιδημίας για να αποφύγουν την παροχή θεραπείας στους ασθενείς».

Την Πέμπτη, οι αρχές της πόλης δήλωσαν ότι ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Xi’an Gaoxin τέθηκε σε διαθεσιμότητα, το προσωπικό που εμπλέκεται στο περιστατικό απομακρύνθηκε από τις θέσεις του και διέταξαν το νοσοκομείο να ζητήσει συγγνώμη από το κοινό. Το πειθαρχικό όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη εξέδωσε επίσης εσωτερική προειδοποίηση προς τον επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας της πόλης καθώς και προς δύο άλλους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας.
Αλλά οι ενέργειες αυτές δεν κατάφεραν να καταπνίξουν την οργή. Στο Weibo, το σχόλιο με την υψηλότερη βαθμολογία κάτω από μια ανάρτηση των κρατικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις ποινες που επιβλήθηκαν έλεγε: «Αυτό δείχνει: Η Covid-19 μπορεί να μην σας σκοτώσει, αλλά οι γραφειοκράτες μπορούν».

Η στρατηγική της μηδενικής Covid

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών της πανδημίας, η Κίνα κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα χαμηλά με την στρατηγική της «μηδενικής Covid».

Υπήρξαν περιστασιακά κρούσματα, αλλά οι αξιωματούχοι κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να τα περιορίσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ακολουθώντας ένα σχέδιο που περιελάμβανε μαζικά τεστ, μερικά ή πλήρη lockdowns, εντοπισμό των επαφών των κρουσμάτων και καραντίνα.

Τη Δευτέρα, η πόλη Yuzhou στην επαρχία Henan, όπου ζουν περίπου 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι, τέθηκε επίσης σε lockdown μετά την αναφορά τριών ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Αυτή η αυστηρή προσέγγιση παραμένει δημοφιλής στην Κίνα με τον Yanzhong Huang, ανώτερο συνεργάτη για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων να δικαιολογεί την υιοθέτηση αυτή της στρατηγικής λέγοντας ότι στην Κίνα «δεν έχουν εκτεθεί στον ιό πολλοί άνθρωποι και δεδομένου ότι τα αδρανοποιημένα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην πρόληψη νέων λοιμώξεων, η στρατηγική της μηδενικής Covid γίνεται μια αυτοδικαίως δικαιολογημένη στρατηγική».

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της πόλης αναγνώρισε «ορισμένα προβλήματα» στην παροχή καθημερινών προμηθειών στους κατοίκους, αλλά δήλωσε ότι «η κατάσταση βελτιώνεται».

Η μετάδοση στην κοινότητα «έχει τεθεί υπό έλεγχο» και η ταχεία εξάπλωση του ιού «έχει περιοριστεί», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε άρθρο του την Τετάρτη, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Η πόλη επιβεβαίωσε την Τετάρτη 63 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 1.856 από τις 9 Δεκεμβρίου. Τα κρούσματα είχαν κυμανθεί κοντά ή πάνω από τα 100 τις προηγούμενες ημέρες, πριν από μια σημαντική πτώση στα 35 την Τρίτη.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της εν λόγω κινεζικής πόλης αντέτειναν τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων. Αν και η κυβέρνηση έχει διανείμει τρόφιμα σε ορισμένους κατοίκους καθ’ όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού, άλλοι λένε ότι δεν έχουν λάβει τις προμήθειές τους ή ότι τους έχουν δοθεί τρόφιμα μόνο μερικές φορές κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων.

Άλλοι επεσήμαναν ότι τα ποσοστά μετάδοσης της κοινότητας μπορεί να είναι στρεβλά, καθώς περισσότεροι από 42.000 κάτοικοι οδηγήθηκαν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας. Βίντεο από τους χώρους καραντίνας, που δείχνουν λιτά δωμάτια με μεταλλικές κουκέτες και χωρίς στρώματα, προκάλεσαν περαιτέρω κριτική στο διαδίκτυο.

Η πόλη της Κίνας των 13 εκατ. κατοίκων που μπήκε σε αυστηρό lockdown/
Η πόλη της Κίνας των 13 εκατ. κατοίκων που μπήκε σε αυστηρό lockdown/Getty-Ideal images

Απολύονται οι τοπικοί αξιωματούχοι που δεν περιορίζουν τον Covid

Τα μέτρα αυτά και το χάος με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι μένουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους, φέρνουν στο επίκεντρο το βάρος που επωμίζονται οι πολίτες για τη στρατηγική της μηδενικής Covid της Κίνας, την αμφίβολη βιωσιμότητά της – και την αυξανόμενη πολιτική πίεση προς τους τοπικούς αξιωματούχους να θέσουν υπό έλεγχο τα κρούσματα.

Οι αξιωματούχοι που αγωνίζονται να περιορίσουν τις εξάρσεις της Covid τίθενται συχνά σε διαθεσιμότητα ή απολύονται. Το περασμένο καλοκαίρι, περισσότεροι από 40 τοπικοί αξιωματούχοι σε όλη τη χώρα τιμωρήθηκαν επειδή δεν κατάφεραν να ελέγξουν μια επιδημία της μετάλλαξης Δέλτα που εξαπλώθηκε σε περισσότερες από τις μισές επαρχίες της Κίνας. Αυτή την εβδομάδα, ο γραμματέας του κόμματος της περιφέρειας Yanta στο Xi’an απολύθηκε επίσης.

Η πίεση αυτή υπήρχε για μεγάλο μέρος της πανδημίας, με το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα να χαιρετίζει συχνά την επιτυχία της στρατηγικής της μηδενικής Covid ως ιδεολογική και ηθική νίκη σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες που αγωνίζονταν να ελέγξουν τις δικές τους επιδημίες.

Αλλά αυτή η πίεση εντείνεται τώρα καθώς πλησιάζει ο Φεβρουάριος που θα ξεκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή της χώρας, κατά την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι συνήθως ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας.


Πηγή