Κυριακή , 5 Μάιος 2024

Συμφωνία με συμβιβασμούς, αντίμετρα και μέτρα που «θα στενοχωρήσουν το λαό» στο Eurogroup

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα μετά το 2018 κατέληξε το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Η πρόταση προβλέπει την περικοπή των συντάξεων κύριων και επικουρικών στο 1% του ΑΕΠ το 2019 και φορολογικά μέτρα στο 1% του ΑΕΠ το 2020 με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στο ίδιο ποσοστό του 2% θα ανέρχονται και τα κοινωνικά αντίμετρα για το 2019 και το 2020, με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.

Η ελληνική πρόταση – που απορρίφθηκε όμως από το ΔΝΤ – ήταν να προηγηθεί το 2019 η μείωση του αφορολόγητου, με το Ταμείο να επιμένει να προηγηθούν οι περικοπές των συντάξεων.

«Δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις. Δεν θα υπάρξει νομοθέτηση lock out. Θα έχουμε επιστροφή συλλογικών συμβάσεων. Τα μέτρα θα είναι 1% θετικά μέτρα το 2019 και 1% το 2020 και 1% περιοριστικά μέτρα για τις συντάξεις για το 2019 και 1% αντιστοίχως για το 2020, από το φορολογικό. Τα περιοριστικά μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή μόνο αν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος», δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μέτρα από το 2019 για ένα πακέτο θετικών μέτρων 1,8 δισ. ευρώ για την παιδική φτώχεια, τη στέγαση, τα προβλήματα της νέας γενιάς, τη συμβολή συνταξιούχων στα φάρμακα και ένα αναπτυξιακό πακέτο. Όπως ανέφερε, το 2020 θα γίνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στο φόρο εισοδήματος. «Μετά το 2018 θα είμαστε μια κανονική χώρα και δεν υπάρχει επιτήρηση», δήλωσε.

Η δήλωση ωστόσο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη συνέντευξη Τύπου του έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν πως η συμφωνία περιλαμβάνει «και συμβιβασμούς και πράγματα που θα στενοχωρήσουν όχι τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά τον λαό».

Τα εργασιακά στα θετικά της συμφωνίας

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε με κέρδος τα εργασιακά για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ο σχεδιασμός για κοινωνικά αντίμετρα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα, την αντιμετώπιση παιδικής φτώχειας, αλλά και σχολικά γεύματα σε 300.000 παιδιά.

Τα μέτρα ανακούφισης το 2020 θα περιλαμβάνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.

Πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν στην Ελλάδα, εξηγώντας πως η συμφωνία θα είναι οδηγός για να κλείσουν οι λεπτομέρειες. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, όπως είπε, «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

«Έχουμε μια συμφωνία ως προς τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup και τόνισε ότι μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το Eurogroup θα ασχοληθεί με το χρέος στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής συμφωνίας.


Πηγή