Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Συνάντηση Μπάιντεν-φον ντερ Λάιεν: Διαπραγματεύσεις για πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές πρώτες ύλες

Στον Λευκό Οίκο συναντήθηκε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια στοχευμένη συμφωνία που θα διευκολύνει τους Ευρωπαίους να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις που θέτει ο αμερικανικός Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο σχετικά με τα κίνητρα που θα δοθούν στις βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας.

«Πολύ καλή» η συνάντηση με τον Μπάιντεν, είπε η φον ντερ Λάιεν

Περιγράφοντας τη συνάντηση με τον Μπάιντεν ως «πολύ καλή», η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν ώστε κρίσιμες πρώτες ύλες, προερχόμενες από την ΕΕ, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ χαιρέτισε τον Νόμο Μείωσης του Πληθωρισμού επειδή προβλέπει μια τεράστια επένδυση στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια.

Ο νέος Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) περιλαμβάνει τεράστιες επιδοτήσεις για προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και στοχεύει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Πηγή