Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Συνέχεια στην τουρκική προκλητικότητα: Υπερπτήσεις μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Παναγιά

Συνέχεια στο μπαράζ της προκλητικότητας έδωσε η Τουρκία το Σάββατο (30/4), με υπερπτήσεις μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Παναγιά.

Συγκεκριμένα, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε τρεις υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά: στις 16:25, 16:34 και 16:38 στα 14.000 πόδια.

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία συνεχίζει την ένταση πάνω από το Αιγαίο, η οποία κλιμακώθηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου με 168 παραβιάσεις μέσα σε μία ημέρα, εκ των οποίων 41 υπερπτήσεις πάνω από Καλόλιμνο, Ίμια, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Τέλενδο και Κάλυμνο.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας, άμεσα και αποφασιστικά, με αποκορύφωμα την ακύρωση της πρόσκλησης προς την Τουρκία για συμμετοχή της στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Tiger Meet», που θα λάβει χώρα τις προσεχείς ημέρες στον Αραξο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις, η εν λόγω ακύρωση της πρόσκλησης αποτελούσε στην ουσία μια πρώτη «κίτρινη κάρτα» προς την Τουρκία.

Ακολούθησε και νέο διάβημα διαμαρτυρίας από το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη για το πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων, ξανά την Πέμπτη 28 Απριλίου.

Σε αυτό αναφερόταν ότι η τουρκική συμπεριφορά είναι προκλητική και παραβατική, καταδικαστέα και απαράδεκτη και ότι υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο. Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον.

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Στόλτενμπεργκ για το μπαράζ υπερπτήσεων

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο κατέστησε σαφές ότι «αυτή η συμπεριφορά από έναν ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι απλώς απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως και την ενότητα και τον σκοπό της Συμμαχίας».

Η εκτίμηση που έχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι πως η Τουρκία επιχειρεί με τον διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να αναβαθμίσει τον ρόλο της στους κόλπους του ΝΑΤΟ και να επαναπροσεγγίσει ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να παρουσιάσει σε εταίρους τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή και σε ανάλογες κρίσεις, ασκώντας παράλληλα πίεση για να επιτύχει ορισμένους από τους αναθεωρητικούς στόχους της.

Η Αθήνα διέβλεψε αμέσως τον κίνδυνο και σήκωσε τους τόνους, θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε. και από όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ που έκανε δύο διαβήματα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «αναληθής» τρόπος παρουσίασης των γεγονότων από την Ελλάδα και μιλά για… «προκλητικές πτήσεις» των ελληνικών αεροσκαφών κοντά στις ακτές της Τουρκίας.


Πηγή