Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Συνελήφθησαν γιατί γυναίκες και άντρες χόρευαν… μαζί στη σκηνή

Δύο προσωπικότητες της θεατρικής σκηνής της Τεχεράνης που συνελήφθησαν εξαιτίας ενός επίμαχου τρέιλερ θεατρικής παράστασης αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από λίγες ώρες.

Το τρέιλερ που διαφήμιζε το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ έδειχνε άνδρες και γυναίκες να χορεύουν μαζί. Η Μαριάμ Καζεμί, η σκηνοθέτης του θεατρικού έργου και ο Σαΐντ Ασαντί, διευθυντής του Θεάτρου της Πόλης της Τεχεράνης όπου δίνονταν οι παραστάσεις, συνελήφθησαν χθες, Κυριακή με εντολή της δικαστικής αρχής, μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

O Σαχράμ Καραμί, διευθυντής του Τμήματος Τεχνών του Θεάματος στο υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «το είδος της μουσικής» που ακούγεται στο τρέιλερ όπως και «οι κινήσεις» των ηθοποιών ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο προσώπων.

Το ολιγόλεπτο βίντεο που αναδημοσιεύτηκε πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει άνδρες και γυναίκες να χορεύουν μαζί, κάτι που απαγορεύεται δια νόμου στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Απόψε, ο Καραμί ανακοίνωσε ότι οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, τονίζοντας ότι ο υπουργός Πολιτισμού Αμπάς Σαλεχί μεσολάβησε υπέρ αυτών. «Το πρόβλημα ήταν το τρέιλερ, όχι το έργο», διευκρίνισε.

Οι δύο κρατούμενοι δεν χρειάστηκε να πληρώσουν εγγύηση ύψους τριών δισεκατομμυρίων ριάλ (19.000 ευρώ στην τιµή συναλλάγματος της ηµέρας στην ελεύθερη αγορά) κατ΄άτομο, που είχε ορίσει η δικαστική αρχή.

Η Καζεμί και ο Ασαντί συνελήφθησαν έπειτα από επτά βραδιές παραστάσεων του έργου στο Θέατρο της Πόλης της Τεχεράνης, μια από τις διασημότερες αίθουσες της ιρανικής πρωτεύουσας. Η τελευταία παράσταση που επρόκειτο να δοθεί προχθές, Κυριακή, ακυρώθηκε.

localStorage.clear();


Πηγή